Postoji nešto u toj prvoj snežnoj padavini što svakog ponovo čini detetom. Bilo da trčite napolje da napravite sneška belića ili pozovete prijatelje na epsku borbu u snežnim grudvama, ta sveža i prahasta sloja snega na vašem dvorištu doslovno vas poziva da se igrate!
Možda vam to deluje kao savršen trenutak da isprobate popularni TikTok trend pravljenja sladoleda od snega. Znate one zamrzle poslastice koje su osvojile internet? U suštini, to su kugle sveže opalog snega sa dodatkom zaslađivača od kondenzovanog mleka i vanilin ekstrakta. Drugi ih prelivaju čokoladnim sosom ili slanim karamelom.
I dok sigurno deluje kao ukusna zimska poslastica i možda čak kao zabavna aktivnost za decu na snežnom danu, kao i mnoge stvari na TikToku ovih dana, može vas navesti na razmišljanje: Da li je sigurno jesti sneg?
Neki tvrde da je sneg izložen mnogim elementima (kao što su jelene, zečevi, pa čak i psi sa farmi), dok drugi kažu da nema problema sa konzumiranjem snega. Dakle, da bismo razjasnili ovu debatu o snežnom danu, evo šta stručnjaci imaju da kažu.
Da li je bezbedno jesti sneg?
Prema rečima dr Mikaila Jakubova iz klinike ,,Manhattan Gastroenterology", konzumiranje snega nije preporučljivo, posebno u područjima gde može doći do izloženosti kontaminantima.
„Sneg može sadržati zagađivače iz atmosfere, posebno u urbanim područjima“, kaže dr Jakubov. Iako se možda čini da sneg pada direktno sa oblaka na zemlju, zapravo postoji mnogo toga što se dešava dok pada sa neba.
Evo male lekcije o tome kako se sneg formira: Sneg počinje kao vodena para visoko u oblacima, a kada temperatura postane dovoljno niska, ta vodena para se smrzava i pretvara u ledene kristale koji se grupišu i formiraju snežne pahulje. Dok padaju, snežne pahulje mogu pokupiti zagađivače iz vazduha, prašinu ili druge bakterije. Da ne spominjemo, prva snežna padavina će pasti na tlo koje je podložno kontaminaciji od prljavštine, pesticida ili čak hemikalija koje se koriste za otapanje leda na vašem prilazu.
„Sneg koji leži na tlu može pokupiti patogene poput bakterija ako je bio izložen duže vreme“, kaže dr. Yakubov. „Definitivno bih izbegavao stari sneg, a naročito sneg koji je promenio boju, jer može sadržati dodatne kontaminante.“
Iako to možda zvuči kao da nijedan sneg nije siguran za jelo, dr. Rebeka Dajmond, asistentski profesor pediatrije na Univerzitetu Kolumbija, savetuje da pratite svoje instinkte. Konzumiranje malih količina gornjeg sloja snega koji je što dalje od zemlje, verovatno će imati najmanje zagađivača. „Kao i sa svim, ako je prljav (posebno kontaminiran životinjama), možete se razboleti“, kaže ona.
Dr. Jakubov takođe potvrđuje da osim ekoloških rizika, „bakterije iz prljavštine i životinjski urin mogu predstavljati potencijalne zdravstvene rizike“.
To znači da treba da izbegavate sneg koji je siv, žut ili bilo koju drugu boju osim bele.
„Ako se pojave tipični simptomi bolesti: umor, letargija, groznica, drhtavica, zimica, hladni znoj itd., razmislite o zakazivanju posete lekaru“, upozorava on.
Zaključak: Držite se konzumiranja toplog kakaa tokom tih hladnih snežnih dana, savetuje The Pioneer Woman.
Bonus video: