Doktori upozoravaju: Starenje doprinosi slabljenju jedne važne funkcije, evo kada da se obratite stručnjaku

Vesti 22.10.2024 13:08 0

Iako je uzrok često bezopasan i prirodan deo starenja, lekar vam može pomoći da pravilno procenite i identifikujete koren vašeg problema

baka

Shutterstock

Većina ljudi svoj osećaj mirisa uzima zdravo za gotovo, ali sposobnost prepoznavanja različitih mirisa važna je za mnoge aspekte života i zdravlja. Osećaj mirisa usko je povezan s osećajem ukusa, pa ako on oslabi, hrana vam može postati bezukusna. Kada se to dogodi, teže ćete uživati u hrani, što, prema klinici Mejo, može dovesti do pothranjenosti, nezdravog gubitka težine, pa čak i depresije.

Osim što oslabljeno čulo mirisa može uticati na vaše celokupno zdravlje i kvalitet života, može vas dovesti i u opasnost. Bez izoštrenog čula mirisa, nećete moći da otkrijete potencijalno štetne mirise poput dima, curenja gasa, pokvarene hrane i drugih opasnih hemikalija. Da biste izbegli potencijalno nesigurne situacije, pobrinite se da imate ispravne detektore dima i ugljen-monoksida u svom domu i uvek proveravajte rok trajanja hrane.

baka

Shutterstock

 

Iako postoji mnogo razloga za gubitak njuha, dr. Filip Čen za Livestrong kaže da se uzroci često mogu podeliti u dve kategorije (bez obzira na to jeste li starija osoba ili ne):

  • Konduktivni gubitak mirisa - kada čestice mirisa ne mogu da dođu do olfaktornog područja na vrhu nosa, što se može desiti kod stanja kao što su jake prehlade, infekcije, nosni polipi ili čak tumori.
     
  • Senzorineuralni gubitak mirisa - kada olfaktorni nervi ne rade ispravno i mirisna vlakna ne hvataju ili ne obrađuju signal kako treba, često u slučajevima kao što su neurodegenerativni poremećaji, lekovi i određeni virusi, poput onog koji uzrokuje kovid.

Gubitak olfaktornih živčanih vlakana se dešava s godinama, objašnjava dr. Čen. Iako se još uvek ne zna zašto, smatra se da neuroepitel (gde se nalaze mirisna senzorna vlakna) degeneriše s godinama, slično kao i drugi živci u telu. ,,Ova degeneracija dovodi do smanjenog broja olfaktornih osetnih živaca i uzrokuje atrofiju njušnog režnja," objašnjava Čen. Sa manje živaca u ovom području nosa, miris nećete osećati tako dobro ili snažno.

Manje sluzi u nosu

Kako starite, vaše telo proizvodi manje sluzi, što može uticati na vaš njuh. Prema klinici Cleveland, sluznice u nosu sadrže stanice olfaktornih receptora koje igraju važnu ulogu u osećanju mirisa. ,,Pre nego što vaše telo može osetiti miris, on ulazi u nosnu šupljinu i mora biti apsorbovan u sluz olfaktorne sluznice. Ova sluz prenosi miris vašim receptorima za miris," dodaje Čen.

nos

Shutterstock

 

Sluz pomaže zadržati arome u vašem nosu dovoljno dugo da ih vaši živčani završeci mogu percipirati. Chen objašnjava da, ako imate manje sluzi, sposobnost prenošenja mirisa na odgovarajuće mesto se smanjuje, a s time se smanjuje i vaš ukupni osećaj mirisa.

Ali zašto se proizvodnja sluzi posebno smanjuje s godinama? "Još nemamo sve odgovore. Jedna teorija je da sluznice koje oblažu nos s vremenom postaju tanje, smanjujući produktivnost stanica koje proizvode sluz," kaže Čen. Dodaje da to stanjivanje može delimično biti posledica slabe cirkulacije krvi unutar sluznice, što može uzrokovati slabije vlaženje vazduha koji udišete i dovesti do suvoće.

Određeni lekovi

Kako starite, veća je verovatnoća da ćete uzimati lekove za neka zdravstvena stanja. Ispostavilo se da određene vrste lekova mogu pogoršati vaš osećaj mirisa. ,,Zabeleženo je da stotine lekova dovode do gubitka ili promene mirisa. Razlozi za ove promene zavise od specifičnih efekata koje lekovi imaju na telo," objašnjava Čen.

gvožđe

Shutterstock

 

Dodaje da se neki antidepresivi nakupljaju u ćelijama, što dovodi do promena u biokemijskim svojstvima ćelije i njenom odgovoru na stimuluse poput mirisa. Ostali uobičajeni lekovi koji mogu umanjiti vaš osećaj mirisa uključuju antibiotike i lekove za krvni pritisak. Ako sumnjate da vaš lek utiče na vaš njuh, nemojte ga prestati uzimati. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom koji vam može prilagoditi dozu ili propisati drugu vrstu leka koji ne uzrokuje nuspojave povezane s mirisom.

Zračenje, hemoterapija ili drugi načini lečenja raka

,,Zračenje, posebno u području glave i vrata, oštećuje osetljivu sluznicu nosa," kaže Čen. Kao rezultat toga, vaš nos proizvodi manje sluzi, što može uticati na miris. Čen dodaje da hemoterapija može ubiti olfaktorne stanice. To je zato što hemoterapija cilja na ćelije koje se brzo repliciraju (uključujući olfaktorne ćelije) i ne može da uoči razliku između kancerogenih i zdravih ćelija.

Temeljni zdravstveni problem

Starenje dolazi s povećanim rizikom od razvoja ozbiljnih medicinskih poremećaja, od kojih neki mogu uticati na vašu sposobnost njuha. Na primer, neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i demencije povezane su s gubitkom njuha. U tim slučajevima, prema klinici Mejo, živci koji se povezuju s delom mozga koji percipira miris ili sam mozak mogu propasti, smanjujući osećaj mirisa. "Neki misle da upala u njušnom režnju, gde se živčana vlakna za miris povezuju s mozgom, uzrokuje da živci ne rade dobro," dodaje Čen.

Što učiniti ako gubite osećaj mirisa?

Nažalost, gubitak osećaja mirisa često je van vaše kontrole. Međutim, postoje određene stvari koje možete učiniti kako biste stimulisali svoje čulo mirisa, uključujući:

  • Trening mirisa: Redovno ,,njuškajte" četiri različita mirisa (kao što su ruža, klinčić, eukaliptus i limun) po 20 do 30 sekundi dok se fokusirate na to kako je miris pre mirisao. Za najbolje rezultate, pokušajte se držati ove prakse najmanje 24 nedelje. Prema jednoj studiji, pacijenti s postinfektivnim problemima mirisa iskusili su poboljšanje nakon samo 16 nedelja treninga mirisa i imali su još bolje rezultate nakon godinu dana.
     
  • Dobra hidratacija: Dehidracija može dovesti do suhih usta, a suhe sluznice mogu promeniti vaš osećaj ukusa i mirisa. Preporučuje se da muškarci unose tri litra tečnosti, a žene 2,2 litre. Ako imate problema s jetrom, bubrezima ili srcem, ili uzimate lekove koji zadržavaju vodu, posavetujte se sa svojim lekarom.
     
  • Steroidi: Često se koriste steroidi koji se uzimaju kroz nos, a koji ispire sinuse kako bi lek dospeo dublje u nos, gde se nalaze olfaktorna vlakna.
     
  • Dodaci ishrani: Riblje ulje koje sadrži omega-3 masne kiseline ili vitamin A mogu pomoći kod upale. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete novi suplement kako biste bili sigurni da je siguran za vas, uzimajući u obzir vaše lekove i zdravstveno stanje.
Kada posetiti lekara?

Razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite probleme sa mirisom. Iako je uzrok često bezopasan i prirodan deo starenja, lekar vam može pomoći da pravilno procenite i identifikujete koren vašeg problema sa percepcijom mirisa. Nakon što se utvrdi uzrok, lečenje se može prilagoditi vašoj specifičnoj situaciji, bilo u obliku treninga njuha ili lekova.

,,Ako je gubitak mirisa povezan s novim začepljenjem nosa, krvarenjem, utrnulošću lica, promenama vida ili kvržicama na vratu, odmah posetite lekara," kaže Čen, dodajući da to mogu biti znakovi ozbiljnijeg zdravstvnog problema. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Marija Šerifović smršala 4 kilograma za 10 dana! Evo i kako #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading