Ovsene pahuljice sadrže mnogo vlakana koja deluju blagotvorno na crevnu floru, ali ova zdrava namirnica nije korisna za sve ljude. Biotehnolog Dimitrij Bistrov otkrio je za koga je opasno da jede ovsene pahuljice.
Ko ne sme da jede ovsenu kašu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
1. "Osobe sa sindromom iritabilnog creva ili drugim gastrointestinalnim tegobama trebalo bi da budu oprezne i postepeno uvode ovsenu kašu u ishranu", izjavio je doktor.
2. Fitinska kiselina, koja se nalazi u ovsenim pahuljicama, može ometati apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka. Kod osoba s neuravnoteženom ishranom, to dovodi do nedostatka važnih mikroelemenata.
3. Kod nekih ljudi, ovsena kaša može izazvati alergijske reakcije: osip na koži, svrab, oticanje, čak i anafilaktički šok u posebno teškim slučajevima.
Za koga je korisna ovsena kaša
Istraživači su nedavno proučavali kako konzumacija ovsa može uticati na nivo insulina, gubitak težine i smanjenje rizika od dijabetesa. Prema rezultatima studije, konzumiranje ovsa smatra se korisnim, posebno za osobe koje imaju loše kontrolisan dijabetes tipa 2. "Beta-glukan, vlakno prisutno u ovsu, može pomoći u smanjenju nivoa glukoze i holesterola", zaključili su istraživači. Ipak, osobama s dijabetesom i drugim metaboličkim poremećajima savetuje se da prate količinu ovsene kaše koju konzumiraju.
Bonus video: