Reumatolog savetuje: Bol u zglobovima i otok možete ublažiti ako doručkujete ove namirnice

Vesti 15.05.2024 10:00 0

Ako vas muče zglobovi, treba da pazite na ishranu, a doručak je veoma važan, kaže doktor.

zglobovi

Shutterstock

Ljudi koji imaju probleme sa zglobovima, osećaju bol čak i kada su nagle promene vremena, kao što je slučaj ovih dana.

Ishrana smanjuje bol u zglobovima

Na neke uzroke bola i otoka zglobova ne može da se utiče, ali možete na ishranu koja će ublažiti ove tegobe. "Ishrana može imati značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Mnogi moji pacijenti primetili su značajno poboljšanje kada su promenili neke navike i počeli da se zdravije hrane", kaže reumatolog Džejms Topilov. Doktor pojašnjava da prekomerna težina dodatno opterećuje zglobove, povećavajući rizik od bola i oštećenja. Smatra da je zato važno obratiti pažnju na prvi obrok u danu.

zglobovi

Shutterstock

 

Namirnice koje ublažavaju upalu

Doktor kaže da on za doručak jede kombinaciju grčkog jogurta, bobičastog voća, čia semenki i naseckanih oraha. "Bogat omega 3 masnim kiselinama, antioksidantima i vlaknima, ovaj doručak pomaže u smanjivanju upale i poboljšava zdravlje hrskavice", ističe dr Topilov.

Bobičasto voće je odličan izvor vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju upale, a to može usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa. Osim toga, grčki jogurt obiluje kalcijumom koji pomaže u jačanju kostiju i hrskavice, ključnih za zdrave zglobove.

Smuti od spanaća za ukočenost zglobova

Doktor preporučuje i pravljenje smutija koji će ublažiti tegobe sa zglobovima. U smuti stavite spanać, bananu, bademovo mleko, kurkumu, đumbir i malo proteinskog praha. Možete pojesti i ovsenu kašu ili parče integralnog tosta sa avokadom, dimljenim lososom i čeri paradajzom. Ako više volite voće, kombinacija ananasa, kokosovih pahuljica i meda takođe je odlična za ublažavanje bola i ukočenosti zglobova.

Komentari (0)
Loading