Štiti srce i čuva zdravlje kostiju: U ovom hormonu leži tajna dugovečnosti žena, objašnjavaju doktori

Vesti 26.09.2024 17:00 0

Uloga estrogena u dugovečnosti je ključna oblast istraživanja koja ima značajne implikacije i za žene i za muškarce...

baka

Shutterstock

Jedan ključni faktor koji značajno utiče na zdravlje – posebno kod žena – donekle je zanemaren: estrogen.

Nedavna istraživanja su pokazala da estrogen, hormon koji je dugo bio povezan sa reproduktivnim zdravljem, igra ključnu ulogu u različitim fiziološkim procesima koji utiču na dugovečnost. Pokazalo se da estrogen ima zaštitne efekte koji uključuju regulaciju antioksidanata i gena povezanih sa dugovečnošću, piše Forbes.

baka

Shutterstock

 

Biološka starost se fokusira na to koliko dobro vaše telo funkcioniše umesto na koliko ste stari hronološki. Pad hormona estrogena koji se prirodno javlja tokom menopauze jedan je od mnogih faktora koji mogu ubrzati biološko starenje kod žena, čineći da izgledaju starije od svoje hronološke starosti, kaže koautor nove studije Jufan Liu sa Medicinskog univerziteta Capital u Pekingu.

„Pošto estrogen ima zaštitne efekte na različite sisteme tela, pad nivoa estrogena tokom menopauze bi ubrzao biološko starenje“, rekao je Liu za Everiday Health. Studija sugeriše da bi terapija zamene hormona (HRT) mogla pomoći da se uspori, potencijalno uspori funkcionalni pad, spreči ozbiljne bolesti i poboljša dugovečnost, dodaje Liu.

Zdravlje srca i estrogen 

Jedna od najvažnijih uloga estrogena je njegova zaštita zdravlja srca. Pomaže u kontroli nivoa holesterola i smanjuje masne naslage u arterijama. Zbog toga žene u premenopauzi generalno imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od muškaraca istog uzrasta. Međutim, ova prednost je kratkog veka. Kada nivo estrogena padne tokom menopauze, rizik od razvoja koronarne bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara naglo se povećava. Prema Britanskoj fondaciji za srce, žene u postmenopauzi se suočavaju sa "značajno" većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa muškarcima. 

Zdravlje kostiju i estrogen 

Estrogen takođe igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Studija objavljena u časopisu Science Direct pokazuje da je estrogen ključni regulator metabolizma kostiju - procesa kojim se kost formira i razgrađuje. Kako nivo estrogena opada tokom menopauze, mnoge žene razvijaju osteoporozu, stanje u kojem kosti postaju porozne, slabe i sklone prelomima. Endokrinološko društvo navodi da je menopauza vodeći uzrok osteoporoze kod žena.

Funkcija mozga i estrogen 

Zanimljivo je da je estrogen takođe uključen u održavanje kognitivnog zdravlja. Kako nivoi estrogena opadaju, žene često doživljavaju promene u funkciji mozga, obrascima spavanja i raspoloženju. Istraživanje u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci povezuje estrogen sa cerebralnim protokom krvi, što je ključno za energiju mozga. Pad estrogena je takođe povezan sa neuropsihijatrijskim poremećajima, uključujući Alchajmerovu bolest. 

Estrogen i imuni sistem 

Estrogen ima snažan uticaj na imuni sistem. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Endocrine Revievs otkrili su da je deregulacija estrogena povezana sa autoimunim bolestima i određenim vrstama raka. Estrogen modulira imune ćelije, pomažući telu da se odbrani od patogena i proizvodi antitela. Međutim, kada se estrogen previše proizvodi, to može dovesti do autoimunih bolesti, kao što su lupus ili multipla skleroza, koji su češći kod žena.

Uloga hormonske supstitocione terapije (HRT) 

Da bi iskoristile prednosti estrogena, mnoge žene se odlučuju za terapiju zamene hormona (HRT), koja nadoknađuje pad nivoa estrogena tokom menopauze. Studija objavljena u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci otkrila je da je HNL najefikasnija kada se započne kod žena mlađih od 60 godina ili blizu početka menopauze. Uz odgovarajuće vreme, HNT može umanjiti rizike vezane za uzrast, kao što su kardiovaskularne bolesti i ukupna smrtnost. 

Uprkos zabrinutosti oko potencijalnih rizika, uključujući rak dojke i druga stanja, istraživanja sugerišu da su ovi rizici retki i da nisu isključivo povezani sa HNT u poređenju sa drugim lekovima. Studija naglašava važnost personalizacije HNT-a i osiguravanja da ga lekari prate kako bi se postigli optimalni rezultati.

estrogen

Shutterstock

 

Uloga estrogena u dugovečnosti je ključna oblast istraživanja koja ima značajne implikacije i za žene i za muškarce. Iskorišćavanjem njegovih zaštitnih efekata na srce, kosti, mozak i imuni sistem, postoji potencijal da se otkriju novi putevi za zdravije starenje. Razumevanje uticaja estrogena ne samo da poboljšava naše znanje o zdravlju žena, već i podstiče istraživanje o tome kako hormonsko zdravlje utiče na muškarce. 

Kako interesovanje za dugovečnost raste, neophodno je rešiti jedinstvene zdravstvene izazove sa kojima se suočavaju oba pola. Za žene, ovo uključuje stanja povezana sa hormonskim promenama, kao što je menopauza, koja može uticati na opšte blagostanje i dugovečnost. Za muškarce faktori kao što su nivoi testosterona, kardiovaskularno zdravlje i metabolička stanja igraju ključnu ulogu u procesu starenja. 

Finansiranje istraživanja i inovacija o dugovečnosti može unaprediti rešenja koja će koristiti i ženama i muškarcima. Ovaj dvostruki pristup omogućava da se intervencije prilagode za rešavanje rodno specifičnih zdravstvenih potreba, na kraju podstičući sveobuhvatnije razumevanje starenja. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading