Područja poznata po dugovečnosti stanovnika nazivaju se plavim zonama. Na svetu postoji pet takvih regija, uključujući italijansko ostrvo Sardiniju, japansko ostrvo Okinavu, grčko ostrvo Ikariju, poluostrvo Nikoju u Kostariki i grad Loma Linda u Kaliforniji.
Osim što u tim mestima živi visok procenata stogodišnjaka, veliki broj ljudi nema ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, gojaznost, rak ili dijabetes.
Četiri najpopularnije vrste hleba u plavim zonama
Za razliku od zapadnih zemalja, gde je najpopularniji hleb od belog, rafinisanog brašna, ovde se jede hleb koji ljudi sami peku od celovitih namirnica, bez aditiva.
Hleb od kiselog testa
Ovaj hleb je popularan na Sardiniji i Ikariji, a pravi se od vode, celovitog brašna i domaćeg kvasca starter. Fermentacija tokom pripreme daje hlebu probiotike koji poboljšavaju probavu i jačaju imuni sistem.
Hleb od celovitih žitarica
Stanovnici Ikarije i Sardinije sami melju žitarice poput pšenice, raži i ječma, a njihov hleb bogat je vlaknima, vitaminima B i mineralima poput magnezijuma, kalijuma i gvožđa, što doprinosi zdravlju celog organizma.
Pogače od celovitih žitarica
Na Ikariji su popularne i pogače koje se odlično slažu s biljnim proteinima poput humusa ili kuvanog graška i sočiva. Ova vrsta hleba takođe je bogata hranljivim materijama.
Kukuruzni hleb
Kukuruzno brašno, koje se koristi već hiljadu godina, popularno je u Loma Lindi. Ovaj hleb često se kombinuje s brašnom od spelte i lanenim semenkama, što je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina, piše Diversity Plus.
Bonus video