Dan počinjem sa čašicom rakije i šoljom kafe i tako svako jutro: Mirjana u 98 -oj živi sama u selu i kaže da 10 godina nije videla doktora

Slobodanka Ćorić Vesti 17.09.2024 14:26 0

Bitno mi je samo da imam šta da jedem i pijem. Omladini želim zdravlje, a ja već 10 godina nisam otišla kod lekara.

baka

Printscreen/TikTok

Mirjana Petrović, u svojoj 98. godini, živi sama u napuštenom selu na brdu. Uprkos svojim godinama, zrači vedrinom i uvek je spremna da dočeka goste s toplim osmehom. Posebno se raduje dolascima dvoje mladih prijatelja koji redovno posećuju njenu kuću i snimaju njihove susrete za TikTok, gde baka otkriva svoje zanimljive priče i iskustva.

Iako je prošla kroz mnoge teške trenutke u životu, uključujući ratove i period gladovanja, Mirjana nije izgubila svoju vedrinu. Njena sposobnost da se i dalje bavi poljoprivredom i očigledno dobro zdravlje fasciniraju mnoge.

U svom zrelim godinama, ona se ponosi prelepom baštom koju mnogi zavide. Njen paradajz raste visoko preko dva metra, a bašta je uvek savršeno uređena. Mirjana vodi računa o svom povrću i voću, uključujući i maline koje je posadila u četiri reda, kao i boraniju čije je prike postavila sama, njih oko 150, piše Stil.

„Kada sam bila mlađa, nosila sam 50 kubika drva na leđima,“ kaže baka Mirjana, ističući da još uvek sama obezbeđuje ogrev za zimu. Njeno dvorište je prepuno raznovrsnog voća i povrća, sve u perfektnom redu.

Mirjana se često seća teških vremena iz prošlosti, posebno iz perioda rata kada je jedva preživljavala. „Tada smo spavali gladni i bosi po šumama. Moja majka i nas petoro dece skupljali smo granje i pravili vatru da kuvamo jagode i druge namirnice. Mučili smo se, živeli smo po potocima i jarugama.“

Iako ne postoji univerzalni recept za dug život, baka Mirjana ima svoje male rituale. „Svako jutro ustajem u 7 sati, ložim vatru i stavljam džezvu na šporet. Dok kafa provri, nahranim kokoške. Započinjem dan sa čašicom rakije i šoljom kafe. To radim svako jutro i evo, doživela sam skoro 100 godina,“ objašnjava ona sa osmehom.

Ona dodaje: „Bitno mi je samo da imam šta da jedem i pijem. Omladini želim zdravlje, a ja već 10 godina nisam otišla kod lekara.“

Iako uživa u svojoj neovisnosti, Mirjana često oseća usamljenost i nada se da će neko svratiti i podeliti s njom razgovor i druženje.

 

@najzena.rs Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading