Tajni recept za dugovečnost: Saveti 101-godišnjakinje za srećan i dug život

Slobodanka Ćorić Vesti 06.09.2024 15:30 0

Kultura često nameće ideju da smo „gotovi“ nakon određenog uzrasta, ali to nije istina

dugovečnost

Printscreen/Instagram

U današnjoj kulturi često se veruje da je život završen nakon određenog uzrasta. Međutim, zlatne godine mogu biti najbolje godine vašeg života, a to potvrđuje Babet Hjuz.

Američka spisateljica Babet Hjuz, koja ima više od stotinu godina, otkriva kako živi svoj život. Iako je rođena 1922. godine u Clevelandu, u vreme prohibicije, i preživela mnoge izazove, danas uživa u ispunjenom životu.

"Rođena sam u vreme kada je moj otac, krijumčar, izgubio život u sukobu s mafijom kad sam imala samo dve godine. Udala sam se mesec dana nakon 19. rođendana i nakon 25 godina nesrećnog braka, otkrila sam pravu slobodu i nezavisnost u svojim četrdesetim godinama. Počela sam da pišem i, nakon ponovne udaje, uživala u pisanju," priča Hjuz.

Danas, u 102. godini, živi miran život u Austinu, gde je ove godine objavila svoju devetu knjigu. Provodi vreme s voljenim osobama i uživa u čitanju.

Nemojte verovati da ste „gotovi“

Kultura često nameće ideju da smo „gotovi“ nakon određenog uzrasta, ali to nije istina. Vaša stvarna svrha može se otkriti u bilo kojem trenutku života.

Okružite se prijateljima svih generacija

Prijatelji različitih uzrasta donose različite perspektive. Naučila sam mnogo od svojih mlađih prijatelja, a verujem da su i oni učili od mene.

Uživajte u malim stvarima

Sreća dolazi iz malih zadovoljstava, a ne iz velikih životnih postignuća. Uživanje u jednostavnim stvarima, poput razgovora s prijateljima ili čitanja, donosi dugotrajnu sreću.

Imajte hrabrosti biti autentični

Autentičnost je ključ za izgradnju pravih odnosa i sreće. Potrebna je hrabrost da se suočimo s vlastitim identitetom, ali to donosi osećaj slobode.

Radite ono što volite

Kreativno izražavanje, poput pisanja, može vas povezati s dubljim delom sebe i doneti zadovoljstvo koje nadmašuje svakodnevne brige.

Pokrećite telo, odmarajte um

Tjelesna aktivnost je ključna za dugovečnost. Redovno vežbam s trenerom i osećam se snažno, čak i u 101. godini. Istovremeno, važno je pružiti mozgu potrebni odmor kako bi se regenerisao.

Nemojte zapasti u negativnost

Negativno razmišljanje može biti vrlo štetno. Iako je lako upasti u pesimizam, važno je prepoznati pozitivne strane života i truditi se da zadržite optimizam.

Učinite ono što znate da treba da radite

Dugovečnost dolazi iz usvajanja zdravih navika koje svi već poznajemo: redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, negovanje zdravih odnosa, razumevanje sebe i angažman u karijeri koja vas ispunjava. Međutim, postoji razlika između onoga što znamo da treba da radimo i onoga što zaista činimo. Pretvaranje tih spoznaja u svakodnevnu praksu može biti izazovno, ali uz upornost i posvećenost, to je moguće.

 

Komentari (0)
Loading