Ova tri tipa roditelja odgajaju decu narcise: Terapeut ukazao na "crvene zastavice" koje se javljaju u ranom detinjstvu

Tatjana Badarević Vesti 19.07.2024 09:31 0

Brojne studije su pokazale da preterana zavisnost dece od tehnologije povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju.

dete

Shutterstock

 

Često puta u životu možemo videti primer razmaženog deteta u društvu. Svakako, nijednom roditelju nije u cilju da njegovo dete postane razmaženo, no često rade to nesvesno. Postoje tri tipa roditelja koja podstiču razmaženost dece, ističe terapeut Šon Grover za Psychology Today.

Dodao je i kako je razmaženost izazvana tehnologijom.

"Brojne studije pokazale su da preterana zavisnost dece od tehnologije povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što rezultira slabom tolerancijom na frustraciju", rekao je Šon.

dete

Shutterstock

 

 

Tri specifična tipa roditelja koja podstiču razmaženost kod dece

Roditelji koji su bili zlostavljani ili zanemareni od svojih roditelja, pa žele da nadoknade svoje detinjstvo dajući svojoj deci previše moći.

Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu da vide svoju decu kako se bore, stoga ih previše razmaze.

dete

Shutterstock

 

 

Roditelji koji imaju problema s donošenjem odluka prebacuju roditeljsku ulogu na svoju jecu, odgajajući ih da brinu o njima, umesto da je obrnuto.

Grover je takođe istakao pet glavnih posledica ovih vaspitnih metoda koje uključuju: nisku toleranciju na frustraciju, slabe veštine rešavanja problema, lošu radnu etiku, izazove u socijalizaciji i emocionalnu nezrelost.

Bonus video:

 

@najzena.rs Koje 3 osobine biste voleli da Vaše dete nasledi od Vas 👶🏼🙂 #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Tagovi: #deca
Komentari (0)
Loading