Kada je vreme da upoznam decu s novim partnerom? Pre nego što to učinite, budući očuh mora da prođe ovu proveru

Jelena Vukelić Vesti 06.09.2023 15:51 0

Upoznavanje dece sa novim partnerom može biti jedan od najdelikatnijih i emocionalno izazovnih trenutaka u životu roditelja

porodica

Shutterstock

 Svaki roditelj se suočava s pitanjem: "Kada je pravi trenutak za upoznavanje dece sa novom osobom u mom životu?" Bez obzira na razloge koji stoje iza razdvajanja ili razvoda, pomoći ćemo vam da donesete  odluke i olakšate tranziciju za svoju decu.

Psiholog Ljiljana Knežević kaže da kada se radi o upoznavanju novog partnera, za početak, pre samog upoznavanja, da obratite pažnju na to kako se vaš novi partner ophodi prema drugim ljudima, drugoj deci, životinjama... Da li je ljubomoran i sklon kontrolisanju, da li poštuje vaše granice, da li je sklon dramama... Prosto, da li je to čovek s kojim zaista želite da upoznate decu. 

Kada sve to budete dobro razumeli,  onda polako saslušajte i razumeti potrebe i emocije svoje dece.

- Svako dete je jedinstveno i reaguje na promene na svoj način. Budite otvoreni za razgovor i pokažite im da su njihove emocije važne. Pitajte ih kako se osećaju i šta misle o ideji da upoznaju novu osobu. Ova komunikacija može vam pomoći da razumete njihove strahove, brige i očekivanja, što će vam omogućiti da prilagodite tempo i pristup upoznavanju novog partnera.

Dajte deci vreme za prilagođavanje:

- Deci je potrebno vreme da se prilagode promenama u porodici. Pre nego što upoznate decu sa novim partnerom, budite sigurni da je veza dovoljno stabilna i da ste sami sigurni u tu odluku. Deca će biti osetljiva na svaku preteranu brzinu ili naglost u ovom procesu. Postepeno uvodite decu u život svog partnera, počevši sa neobaveznim susretima ili aktivnostima koje su prilagođene njihovom uzrastu. Ovo će omogućiti deci da se polako upoznaju i izgrade odnos sa novom osobom na prirodan način.

Podrška detetu tokom tranzicije:

- Promene u porodici mogu biti izazovne za decu, pa je važno pružiti im podršku tokom cele tranzicije. Budite tu za njih i pružite im sigurno mesto gde mogu izraziti svoje emocije i postavljati pitanja. Održavajte otvorenu komunikaciju i budite iskreni u vezi s vašim osećanjima. 

Uzajamno poštovanje i granice:

- Kada se upoznaje novi partner, važno je uspostaviti jasne granice i očekivanja kako bi se obezbedila harmonija između svih članova porodice. Razgovarajte s novim partnerom o pravilima koja se odnose na decu i uključivanje u njihov život. Takođe je važno da deca imaju pravo da postave svoje granice i izraze svoje mišljenje o tome koliko i kako žele da se upuste u odnos s novim partnerom. Otvorena i poštovanje puna komunikacija između svih uključenih strana ključna je za uspešno upoznavanje i integraciju.

 

Komentari (0)
Loading