Četvoro UMRLO, preko 400 dece zaraženo: Sumnja se da im je PEDIJATAR preneo HIV, roditelji u panici!

K.Ć. Vesti 27.09.2022 15:20 0

Pakistanski pedijatar Muzafar Ghangara uhapšen je nakon što je utvrđeno da su njegovi pacijenti HIV pozitivni

Četvoro UMRLO, preko 400 dece zaraženo: Sumnja se da im je PEDIJATAR preneo HIV, roditelji u panici!

Shutterstock

Zaraženo je 437 dece, a četvoro je umrlo. Roditelji tuže doktora za ubistvo. Istražitelji utvrđuju da li ih je doktor zarazio svesno ili je to bio nesrećni slučaj.

Slučaj je izašao na videlo kada je 16-mesečna Fatima Eman iz Ratodera, malog grada u južnom Pakistanu, dobila visoku temperaturu pre nekoliko meseci. Posete lokalnim lekarima, uključujući pedijatra Muzafara Ghangara, samo su pogoršale njeno stanje. U martu se saznalo da je devojčica HIV pozitivna.

Detetov otac, Sajed Šah, tvrdi da je njegova ćerka prvo dete u komšiluku kome je dijagnostikovan HIV. Lekari su procenili da je broj obolele dece najmanje 437. Policija je uhapsila Muzafara koji je lečio decu. Doktor ima SIDU. Policija trenutno istražuje da li je zarazio decu namerno.

Ipak, oko 10 porodica iz grada optužuje lekara da se ne pridržava osnovnih higijenskih pravila i da je više puta koristio već korišćene špriceve. Umrlo je četvoro dece koje je on "lečio". Sam doktor tvrdi da to nije uradio namerno.

Imran Akbar, doktor iz Ratodera koji je prvi postavio dijagnozu Fatimi, istakao je da je većina lekara koji rade u gradu neiskusna, a mnogi i dalje koriste narodnu medicinu za lečenje. Prema njegovom mišljenju, u prošlosti je bilo slučajeva da su se bolesti širile ponovljenom upotrebom špriceva za jednokratnu upotrebu ili bušenjem ušiju starom opremom.

Mala Fatima je trenutno hospitalizovana u Karačiju, najvećem pakistanskom gradu. Kako je njen otac rekao za Gardijan, stanje bebe je stabilno.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading