Odbijanje KUMSTVA je za Srbe ogroman GREH: Sveštenik rešio sve DILEME, evo šta se dešava ako NE prihvatite ovu ulogu

Vesti 23.09.2022 13:52 1

Sigurno ste čuli za staru narodnu izreku "Kumstvo se ne odbija!".

Odbijanje KUMSTVA je za Srbe ogroman GREH: Sveštenik rešio sve DILEME, evo šta se dešava ako NE prihvatite ovu ulogu

Pixbay

Kada kažemo kum ili kuma - prva asocijacija koja većini pada na pamet je prijatelj za ceo život, koji vas nikada neće izdati, i na koga ćete moći da se oslonite u svakom trenutku. Upravo se kumstvom prijateljska veza podiže na mnogo viši nivo, postajete kao porodica. Za Srbe, to je svetinja!

Kumstvo spada u duhovno srodstvo i može biti kum pri krštenju, kao duhovni otac detetu, na primer, i kum na venčanju, kao svedok stupanja dve osobe u brak.

A da li ste se nekada zapitali šta se dešava, ukoliko ne prihvatite kumstvo?

Jedno od verovanja glasi da ako odbijete da budete kum na venčanju, kroz život će vas pratitti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi.

Osim nesreće u ljudbavi, odbijanje kumstva donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja. Takođe se veruje da osoba koja ne pristane da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati "poroda", jer nije bio spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

Verski analitičar Živica Tucić je naveo da se kum pri krštenju deteta zaklinje pred Bogom da će brinuti o tom malenom životu, što bi, kako kaže, trebalo da znači da će on preuzeti svu odgovornost i brigu o detetu, ako se roditeljima nešto dogodi.

- To je moralna odgovornost kuma, da o detetu koje je krstio vodi računa. Ukoliko se nešto desi, po hrišćanskom pravilu, on postaje staratelj tog deteta. Ali, mislim da se po zakonu starateljstvo dodeljuje bližim rođacima - zaključio je ovaj verski analitičar.

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu u životu dragih nam ljudi.

– Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju, ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E, ni to nije utemeljeno u pravoslavlju – jasan je arhimandrit Nikitović.

Dobro poznata izreka da „kum nije dugme“ može se često čuti kod nas. Zato, ukoliko vas neko odabere za tu vrlo važnu životnu ulogu, budite ponosni i uživajte u svemu što kumstvo donose, bez opterećenja oko materijalnih stvari, jer je to, pre svega, neraskidiva duhovna veza.

 

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Sale
21.07.2022 14:34

A kakav je čovek koji pred samo venčanje kaže drugu sa kojim se druži godinama i dogovorili se da će jedno drugom biti kumovi, pa sad svom dobrom kumu kaže E znaš ipak će mi biti kum taj i taj. Družili smo se u vrtiću i neki dan sam ga sreo.