U vreme kada većina poseže za brzom hranom i industrijskim grickalicama, priča Žanin Luis Kalman iz Francuske deluje gotovo neverovatno. Ova dama živela je neverovatnih 122 godine, a do poslednjih dana zadržala je vedar duh i oštar um. Naučnici su godinama proučavali njenu dugovečnost, ali ona sama je uvek tvrdila da je ključ – u jednostavnim životnim navikama i skromnom jelovniku.
Njena svakodnevna ishrana svodila se na tri osnovne stvari:
Maslinovo ulje – Koristila ga je obilno, ne samo za kuvanje već i kao dresing za salate. Verovala je da čuva srce, olakšava varenje i „podmazuje“ zglobove.
Čaša crnog vina – Svaki dan, umereno. Govorila je da „vino otvara apetit i održava krv mladom“.
Voće i povrće – Uvek sveže, u velikim količinama, za snagu, imunitet i dobru probavu.
Nije pratila komplikovane dijete, nije brojala kalorije – jednostavno je uživala u prirodnim namirnicama i verovala da se telo najbolje neguje onim što dolazi iz zemlje i vinograda.
Naravno, genetika i sreća imaju svoj deo zasluga, ali primer Žanin je dokaz da zdrava, jednostavna ishrana može značiti mnogo – možda čak i produžiti život do neverovatnih granica.