Otrov za decu: Sastojak u omiljenom letnjem napitku mališana može biti rizičan, evo šta kažu eksperti

Ana Klikovac Vesti 26.07.2025 16:28 0

Vodeća autorka studije profesorka Elen Krašel upozorila je da...

Shutterstock

Shutterstock

Deca mlađa od osam godina ne bi smela da piju „slaši" osvežavajuća pića od usitnjenog leda zbog zaslađivača glicerola od koga mogu da se razbole, pokazalo je istraživanje.

Medicinski stručnjaci su analizirali stanje 21 dece od dve do sedam godina u Velikoj Britaniji i Irskoj koja su hitno lečena ubrzo pošto su popila „slaši".

Jarko obojena pića su dizajnirana tako da privlače decu, ali većina sadrži prirodni zaslađivač glicerol umesto šećera da se ne bi zamrzla.

Deca mlađa od pet godina treba da izbegavaju ovo piće, a mlađi od 11 godina ne bi trebalo da piju više od jednog dnevno, preporučuju Iz Agencije za standarizaciju hrane Velike Britanije.

Analize su pokazale da ako dete prebrzo popije „slaši", intoksikacija glicerolom može izazvati šok, hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi) i gubitak svesti.

Shutterstock

Shutterstock

 

Deci čije je stanje obrađeno u studiji, objavljenoj u časopisu Archives of Disease in Childhood, bila je potrebna hitna pomoć pošto su se akutno razbolela u roku od sat vremena pošto su popila piće.

Doktori su rekli da imaju „sindrom intoksikacije glicerolom":

  • većina je izgubila svest i pokazivala znake niskog šećera i visoke kiselosti u krvi
     
  • u četiri slučajeva bio je potreban skenera mozga
     
  • jedno dete je imalo napad

Sva deca su se oporavila i otpuštena su iz bolnice, uz savet da izbegavaju „slaši".

Roditelji nisu svesni

Vodeća autorka studije profesorka Elen Krašel upozorila je da bi 21 slučaj koji je razmatran u studiji mogao biti „vrh ledenog brega", iako je naglasila da hiljade dece svakodnevno pije „slaši" širom sveta bez štetnih efekata.

Mogla bi da postoji i „blaža grupa" kojoj možda neće biti potrebna hospitalizacija, ali i dalje ima simptome kao što su „mučnina i povraćanje", dodala je ona.

Pedijatri koji stoje iza studije, svi zaposleni u Velikoj Britaniji i Irskoj, kažu da je roditeljima teško da utvrde koliko glicerola sadrži ovaj osvežavajući napitak.

Preporuke zasnovane na težini deteta roditeljima je teško da protumače, kažu, a koliko brzo se „slaši" popije i da li se uzima uz obrok ili posle vežbi takođe mogu biti faktori nuspojava.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Procena bezbedne doze stoga nije laka", kažu istraživači, koji umesto toga preporučuju primenu saveta zasnovanog na uzrasta deteta.

Doktorka Seli En Vilson, predsednica odbora za sigurniju brigu Kraljevskog koledža za hitnu medicinsku pomoć, rekla je za BBC doručak: „Kao roditelj želite da donosite razumne odluke o tome šta ćete kupiti svom detetu i ako niste svesni da postoji glicerol u „slašiju" i šta to može da učini, onda nećete imati nikakve sumnje u njegovu kupovinu".

Vilson kaže da su saveti o pićima zasnovani na uzrastu složeni jer postoje varijacije u težini dece, ali je dodala da „definitivno postoji argument" za povećanje minimalnog uzrasta jer bi to rešilo takav problem.

šećer

Shutterstock

 

Jedan od razloga za nedavni porast oboljevanja dece mogao bi biti niži sadržaj šećera u „slašijima", što se pokazalo privlačnim kod roditelja, kaže studija.

U zemljama bez poreza na šećer, oni sadrže mnogo više glukoze i često uopšte nemaju glicerol, kažu autori.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading