Kako sprečiti bore oko usana? Saznajte da li je bolje sprečiti ili lečiti i kada se javljaju, dominira 1 faktor

Vesti 21.12.2023 10:00 0

Neke žene jednostavno imaju nazolabijalne nabore izražene od rođenja...

usne

Shutterstock

Bore oko usana su sve one neravnine, pukotine i nabori u okolini vaših usana. Prve se javljaju nazolabijalne bore  – one koje počinju pri korenu nosa, a pružaju se sa obe strane usana. Ove bore poznate su i kako smejalice jer upravo osmeh na licu pokret koji izaziva njihovo stvaranje.

Kako nastaju bore oko  usana?

Tokom godina, naša koža počne da gubi čvrstinu, jer se sinteza kolagena slabije odvija zbog hormonskih promena. Kada će se tačno pojaviti prve bore oko usana, vrlo je veliko pitanje i zavisi od mnogo faktora. Većina žena ih ipak primeti oko četrdesetog rođendana. Neke žene jednostavno imaju nazolabijalne nabore izražene od rođenja, pa se kod njih bore oko usana mogu pojaviti već u 25. godini.

Usne

Shutterstock

 

Uz starenje i gubitak elastičnosti kože, veliku ulogu imaju gestikulacije koje pravimo, kao i genetika. Pritom, ne misli se samo na kvalitet kože i način na koji starimo već i na nasledne osobine koje se tiču oblika lica, pre svega vilice. 

Da li se može sprečiti stvaranje bora oko usana?

Ako pitate estetske hirurge, nazolabijalne bore se ne mogu sprečiti, ali se mogu ublažiti. Jako je važno da izbegnemo neke navike koje pojačavaju i ubrazavaju njihovo pojavljivanje. Recimo, spavanje na leđima će vam pomoći da ublažite ove znake starenje. Kako? 

Pre svega, spavanje na leđima sprečava da jagodicama pritiskate jastuk i deformišete lice satima tokom spavanja. Uz to, estetičari tvrde da spavanje na leđima stimuliše stvaranje fibroblasta i poboljšava zdrava vlakna.

usne

Shutterstock

 

Čišćenje lica pre odlaska na spavanje je takođe od ključne važnosti. Noćna rutina bi morala da sadrži bar jednu kremu protiv bora sa dokazanim dejstvom, koju ćete odabrati zajedno sa svojim kozmetičarem ili dermatologom.

U ishranu obavezno morate dodati namirnice koje su bogate retinolom ili kolagenom, kako bi se stimulisalo obnavljanje kože. Čuda ne postoje, ali ovo je način na koji ćete postići da vaše bore smejalice budu daleko manje izražene nego kod vršnjakinja koje ne primenjuju savete.

Koji su tretmani najefikasniji za bore oko usana?

Svako lice je svet za sebe i najbolje bi bilo da savet potražite od kozmetičra ili dermatologa koji će vam pripremiti individualizovanu rutinu nege kože. A kada pređete četrdesetu i kada kreme više nisu dovoljno efikasne, ovi tretmani se preporučuju za rešavanja područje oko usana:

Hijaluronski fileri: kada su bora još uvek u početku, konturisanje usana hijaluronskom kiselinom je vrlo delotvorno.

usne

Shutterstock

 

Dermapen: sesije dermapena sa vitaminima i elementima u tragovima  takođe su tretman koji se preporučuje u slučaju nazolabijalnih bora.

Ultrazvučni liftinzi: i oni su efikasni kod žena u četrdesetim, kada su bore oko usana još u začetku i nisu preduboke.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading