Vaše lice deluje umorno? Poslušajte zlatne savete dermatologa i gledajte kako se transformiše za tili čas

Vesti 20.12.2023 17:03 0

Koža može imati žućkastu/braonkastu nijansu i izgledati dehidrirano...

Podočnjaci

Shutterstock

Održavanje zdrave, blistave kože može biti izazov, naročito ako je vaše lice sklono da izgleda umorno i imate neki čudan žućkasti pigment. Ovakvo stanje može biti uzrokovano različitim faktorima – od zdravstvenog stanja do načina života i navika. Raduje nas samo što je to stanje koje lako možete da promenite, a kako to da uradite, pitali smo dermatologe.

Zašto koža postaje žuta i umorna?

Ovo stanje se javlja zbog gubitka tena i ukupne vitalnosti kože i često se razvija sa godinama.  Obično pogađa one sa svetlijom kožom, uzrokujući da prirodni ten menja izgled.

koža

Shutterstock

 

„Koža može imati žućkastu/braonkastu nijansu i izgledati dehidrirano, dosadno i sivo. Ujedno će biti manje prokrvljena i postaće tanja“, kaže američki dermatolog dr. Mian Kiran.

Najčešći uzroci ovakvog stanja su dehidracija i anemija, mada postoji čitav niz drugih štetnih uticaja i izazivača:

Medicinski problem

Nedostaci vitamina takođe mogu uzrokovati bledanje kože, posebno nedostatak vitamina A, B12, C, D i E.

Pušenje: Pušenje je štetno za vašu kožu, ono ubrzava starenje kože, smanjuje proizvodnju kolagena, rastavlja elastična vlakna kože, stvara slobodne radikale, sužava krvne sudove i smanjuje vitamine i ishranu u koži.

pušenje

pixabay

 

Stres: Stres i nedovoljno sna su drugi faktori životnog stila koji mogu dovesti do blede kože. Nedostatak sna negativno utiče na telo, menja nivo hormona, a posledice fluktuacije hormona se direktno vide na našem licu, piše Lepota i Zdravlje.

Prekomerno izlaganje suncu: Nije tajna da fotostarenje, prerano starenje kože usled produženog i ponovljenog izlaganja suncu (UV svetlosti), može da izazove pustoš na koži. Karakteristike fotostarenja uključuju fine i grube bore, promene pigmentacije, grubu teksturu kože, paukove vene, crvenilo i mrlje, opuštanje i gubitak elastičnosti kože, kao i blede kože.

Dehidracija: Ako vam je potreban još jedan razlog da pijete dovoljno vode, žućkasta i umorna koža je jedan od njih, jer dehidracija može izazvati da koža izgleda bolešljivo. 

Rešenje za žućkastu i umornu kožu

Prvi korak je da pogledate svoj životni stil. Razmislite da li dovoljno spavate, pijete vode… Ako je odgovor ne promenite navike i čekajte rezultat.

Zatim, pogledajte kakav je vaš urin. Ako je tamne boje, onda sigurno jeste dehidrirani i vreme je da počnete da pijete više tečnosti, kao i da delujete lokalno na kožu, da je hidrirate.

voda

Shutterstock

 

Dr. Mian takođe savetuje da preispitate svoju ishranu kako biste bili sigurni da dobijate dovoljno hranljivih materija. „Uverite se da jedete dobro izbalansiranu ishranu, sa dosta obojenog voća i povrća. Na primer, crvena paprika i zeleni spanać su sjajni izvori vitamina A i gvožđa. Povećanje unosa vitamina C takođe može skinuti žutilo sa kože.“

Pored toga, ona kaže da vežbanje može biti od velike pomoći. Protok krvi koji se pojačava dok vežbamo može pomoći da se vašoj koži isporuče sveže hranljive materije i stimuliše protok limfe. Rezultat je koža zdravog, ružičastog sjaja.

Kako negovati ovakvu kožu?

Kada se pozabavite svojim životnim navikama, važno je proceniti svoju rutinu nege kože. Ako ne hidrirate kožu pravilno, to će dovesti žućkastog tena bez sjaja. To ćete ispraviti na sledeći način:

  • čišćenje lica dva puta dnevno, ujutro i uveče
  • piling kože dva puta nedeljno
  • svakodnevno toniranje kože i hidratacija
  • svakodnevno nošenje kreme za zaštitu od sunca
Nega lica

Shutterstock

 

Ako su efekti ovakve rutine suviše spori za vas, možete se raspitati o tretmanima poput lasera ​​i svetlosnih uređaja, mikroiglica i hemijskih pilinga koji  takođe mogu pomoći u podmlađivanju kože, povećanju formiranja kolagena i obnavljanju ćelija.

Kada je vreme za pomoć profesionalaca?

Ako vam je koža žućkasta nedeljama, vreme je da posetite lekara, jer je možda u pitanju dublji medicinski problem.

„Ako jedete dobro izbalansiranu ishranu, dovoljno spavate i pijete dovoljno vode, a ipak imate bledu kožu, poseta lekaru je dobra ideja“, kaže dr. Mian dodaje. „Određeni hormonski disbalans, kvar jetre ili druga gastrointestinalna stanja mogu uzrokovati žutu kožu, u kom slučaju bi pregled bio opravdan“.Bonus Najžena:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading