Pet loših navika koje dovode do nastanka bora: Mislili ste da vam pomažu, a zapravo ubrzavaju starenje

Olja Jelić Vesti 01.10.2023 09:03 0

Vreme je nezaustavljivo, pa tako i menjanje naše kože i lica sa starenjem, koje u današnje vreme možemo prikriti, ali ne možemo i umanjiti stvarne godine. Zato možemo usporiti prerano starenje kože, a veruje se da su u tome ključne kreme za lice

Nega

Shutterstock

Postoje i drugi faktori koji doprinose mladolikom izgledu. Doktor Dev Patel izdvojio je pet loših navika koje svakodnevno praktikujemo, koje su zaslužne za gubitak elastičnosti kože i nastanak bora;

1. Vrela voda

Ima nešto umirujuće pri samoj pomisli na napunjenu i mirisnu kadu punu tople vode. Iako se topla kupka čini kao savršen recept za relaksaciju nakon napornog radnog dana, ona nije baš toliko dobra za kožu.

"Vrela voda može dovesti do gubitka vlažnosti kože. Kada se predugo tuširate, najčešće se prsti smežuraju, a koža postane suva, što je očigledan znak da je vašem telu potrebna dubinska hidratantna krema", objasnio je doktor i napomenuo da je mlaka voda idealna za tuširanje.

Umivanje

Shutterstock

 

"Mlakom vodom ćete obezbediti za svoju kožu zdravu barijeru koja pritom neće biti lišena svojih prirodnih ulja, neophodnih za gipku kožu", dodao je, prenosi B92.

2. Trljanje očiju

Ako želite da izbegnete nastanak bora, ne trljajte oči. Doktor Patel navodi da pokreti potezanja i povlačenja oka mogu izazvati prerano istezanje kože i povećati razgradnju kolagena.

Za borbu protiv bora, predlaže nanošenje seruma koji podstiče proizvodnju kolagena.

3. Preterano čišćenje

Svi znaju da je važno na kraju dana skinuti šminku, kremu za sunčanje i svu nakupljenu prljavštinu s lica. Ali, kao i sa svakim preterivanjem, čišćenje lica takođe može smanjiti efikasnost proizvodnje prirodnih ulja kože. Ovako oštećena kožna barijera ostavlja kožu suvom i izloženu preranom starenju.

Potrebno je izbegavati čišćenje lica više od dva puta dnevno i koristiti mlaku vodu, kao i u slučaju tuširanja.

Čišćenje lica

Shutterstock

 

4. Nenošenje naočara za sunce

Naočare za sunce nisu samo modni detalj, već igraju ključnu ulogu u zaštiti očiju od štetnih UV zraka sunca. Ako ih ne nosite, s vremenom može doći do pojave bora, staračkih pega i gubitka elastičnosti kože, objasnio je stručnjak.

5. Spavanje na boku

Verovatno imate omiljeni položaj za spavanje koji zauzimate čim legnete u krevet. Ipak, spavanje na boku, prema objašnjenju ovog doktora, nije dobro za kožu.

"Ako je vaše lice pritisnuto uz jastuk, to može doprineti opuštenoj koži. Budući da trećinu svog života provedemo u snu, ti se nabori tokom vremena mogu učvrstiti u vašoj koži, prouzrokujući bore", objasnio je.

Dr Patel savetuje da pokušate naučiti da spavate na leđima, ako možete, i da stavite svilenu ili satensku jastučnicu kako biste smanjili trenje na koži.

 

 

Komentari (0)
Loading