Provela je 500 dana u pećini, ne izlazeći iz nje: Evo šta joj se sve dešavalo dok je boravila izolovana od svih

Vesti 05.07.2023 21:00 0

Beatriz Flamini iz Španije, živela je u pećini 500 dana, potpuno lišena kontakta sa spoljnim svetom

prof

Profimedia

Ekstremna sportistkinja je verovatno oborila svetski rekord u ovoj oblasti - tačnu kvalifikaciju njenog dostignuća utvrđuje poglavlje Ginisove knjige rekorda. 

Kada je Beatriz Flamini ušla u andaluzijsku pećinu, Rusija još nije izvršila invaziju na Ukrajinu i pandemija COVID-19 je bila u punom jeku. Sada kada je izašla iz nje, svet izgleda malo drugačije –

„Još sam zaglavljena u 21. novembru 2021. Ne znam ništa o svetu“, rekla je odmah po završetku eksperimenta.

Da, eksperiment – Njen opstanak su pomno pratili naučnici i sada ima šansu da koristi nauci.

Pedeseti rođendan je proslavila pod zemljom

Sada 50-godišnja Beatriz otišla je u podzemlje sa 48 godina, a poslednjih 500 dana iskoristila je na vežbanje, crtanje i... pletenje vunenih kapa. U periodu izolacije uspela je da pročita i 60 knjiga i popije preko hiljadu litara vode.

Pećina u kojoj je boravila duboka je preko 70 m. Iako je stanje potencijalne rekorderke stalno pratila grupa specijalista: psihologa, naučnika i speleologa, sa njom niko nije kontaktirao.

Flaminijev "Grand Entrance" (ili izlaz?) snimila je španska televizija TVE - žena je delovala nasmejano i bila je puna energije, a prvo što je uradila je zagrlila ceo tim koji je brinuo o njenim vitalnim funkcijama.

Ni sa kim nije razgovarala godinu i po dana. "Bilo je savršeno"

Flamini je svoje iskustvo opisala kao "odlično, nepobedivo". Izolacija joj nije predstavljala problem:

„Godinu i po dana sam ćutala, ne razgovarajući ni sa kim osim sa sobom“, opisala je ona i napomenula da je posle otprilike dva meseca izgubila pojam o vremenu. Izlazeći na površinu, mislila je da je u pećini oko 160-170 dana provela u njoj, ali 500 joj nije palo na pamet!

Iako se Beatriz tako dobro snalazila u potpunoj samoći, njen mozak je u jednom trenutku počeo da se igra sa njom, izazivajući slušne halucinacije. Međutim, najtežim iskustvom smatrala je „invaziju muva“, koja ju je primorala da neko vreme ostane čvrsto pokrivena. O čemu čovek sanja posle 500 dana u pećini? Kako se ispostavilo, o ... kupanju.

„Gubim ravnotežu, pa me pridržavaju. Ako nemate ništa protiv, prvo ću se okupati – godinu i po dana nisam pipnula vodu – vidimo se uskoro. . Hoće li to biti u redu?" rekla je novinarima koji su je okružili nakon što je izašla.


 
Komentari (0)
Loading