Možemo se razboleti od samo jednog komada: Ne kupujte krompir koji ima ove tačkice po sebi

Slobodanka Ćorić Vesti 12.06.2024 08:05 0

Otkrijte kako pravilno čuvati krompir i sprečiti opasnosti koje nose zelene tačkice na njemu

pijaca

Shutterstock

Krompir, kao jedna od osnovnih namirnica, često se nalazi u svakoj kući, ali nije uvek pravilno čuvan, što može izazvati neke neželjene promene na njemu.

Neretko se desi da krompir ostane u ostavi duže nego što bi trebalo, pa nije retkost da ga moramo baciti kada primetimo neprijatan miris ili promene na izgledu. Neki možda pomisle da je dovoljno samo oljuštiti koru ili iseći crne tačkice, ali to može biti zabluda.

Stručnjaci kažu da postoji specifičan znak koji ukazuje da krompir nije više pogodan za konzumaciju, a može biti i opasan po zdravlje.

Ako primetite zelene tačkice na krompiru, nemojte ga jesti. Iako se čini da ih je dovoljno samo ukloniti, zapravo se radi o signalu da je krompir počeo proizvoditi solanin, toksin koji služi kao zaštita od štetočina. Solanin može biti opasan po zdravlje, pa je važno izbegavati takve krompire, piše Ordinacija.hr.

Nivoi solanina su najviši u kori krompira, pa ljuštenje može ukloniti deo toksina, ali neće potpuno rešiti problem. Prema istraživanjima, samo 0.6 miligrama solanina po kilogramu telesne težine može dovesti do bolesti. Zato je važno držati takve krompire podalje od dece, koja su osetljivija na ovakve toksine.

Ukoliko ste ipak pojeli zeleni krompir, pratite simptome kao što su groznica, glavobolja, bol u stomaku, proliv, povraćanje, slab puls i otežano disanje. Ako primetite ove simptome, odmah se obratite lekaru.

Pravilno čuvanje krompira može sprečiti ovakve probleme. Držite ih na tamnom i suvom mestu, daleko od svetlosti i ekstremnih temperatura. Pregledajte svaki krompir pre kupovine i izbegavajte one koji nisu u dobrom stanju.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading