Koju SPF kremu za sunčanje je najpametnije odabrati? Ovaj zaštitni faktor je pun pogodak

Tatjana Badarević Vesti 27.07.2024 09:38 0

Kremu za sunčanje nanesite 30 minuta pre izlaganja suncu.

krema

Shutterstock

 

Ako provodite vreme napolju, verovatno ste čuli savet da nanosite kremu za sunčanje. Iako je bilo koja krema za sunčanje bolja od nikakve, najbolje je koristiti onu sa širokim spektrom UV zaštite i najmanje SPF 30, prikladnu za sve tipove kože. Kremu za sunčanje nanesite 30 minuta pre izlaganja suncu, kako piše Health.

Razumevanje SPF-a

SPF ili faktor zaštite od sunca štiti vašu kožu od sunčevog zračenja. Sunce emituje UVA i UVB zrake, pri čemu UVA uzrokuje starenje kože, a UVB dovodi do opekotina i više je kancerogen. UVA takođe pojačava štetne posledice UVB zraka.

Izloženi ste tim zracima kad god ste napolju ili blizu sunčeve svetlosti kroz prozore. SPF povećava prirodnu odbranu vaše kože, npr. SPF 15 nudi 15 puta veću zaštitu nego bez zaštite od sunca, a SPF 50 nudi 50 puta više. Kreme za sunčanje širokog spektra štite i od UVA i od UVB zraka.

krema za sunčanje

Shutterstock

 

 

Mit je da ljudima s tamnijom puti ne treba zaštita od sunca. Studije pokazuju veće stope smrtonosnog raka kože među crncima te naglašavaju važnost kreme za sunčanje kod svih tipova kože.

Izbor kreme za sunčanje

Za minimalno izlaganje suncu SPF 15 u hidratantnim kremama ili šminki je prikladan. Za druge situacije odaberite kremu za sunčanje na osnovu vašeg nivoa aktivnosti. Dostupne su različite vrste krema za sunčanje:

  • vodootporna krema za sunčanje – dobra za aktivnosti u vodi, ali možda nije prikladna za sportove gde može kapnuti u oči; nijedna krema za sunčanje nije potpuno vodootporna
  • krema za sunčanje u spreju – popularna zbog jednostavne upotrebe, posebno kod dece, ali može ispuštati štetne hemikalije; preporučuju se kreme za sunčanje u obliku kreme
  • krema za sunčanje širokog spektra – uvek je odaberite za zaštitu od UVA i UVB zraka
  • potpuno prirodne kreme za sunčanje – kreme za sunčanje na bazi minerala, često označene kao “prirodne”, generalno su manje delotvornije od hemijskih; međutim, one na bazi maslinovog ili kokosovog ulja nude bolju zaštitu.

Neke kreme za sunčanje ne deluju onako kako se oglašavaju, posebno one s niskim zaštitnim faktorom. SPF iznad 50 ne pruža značajno veću zaštitu, a bočica s oznakom SPF 50 zapravo bi mogla ponuditi manje. Ako niste sigurni, odaberite SPF 50.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading