Tihi ubica broj 1: Ova neobična bol u nogama može biti znak opasne bolesti

Tatjana Badarević Vesti 27.07.2024 13:00 0

Bol u stopalima je jedan od simptoma kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti u svetu.

noge

Shutterstock

 

Bol u stopalima jedan je od simptoma kardiovaskularnih bolesti, vodećeg uzroka smrti u svetu. Naime, kardiovaskularne bolesti zaslužne su za približno 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje, a najviše se radi o moždanom udaru, koronarnoj bolesti srca i srčanom zastoju. Uočavanje znakova pre nego što bude prekasno može spasiti vaš život.

Veliki broj ljudi je svestan najčešćih simptoma, kao što je bol u grudima. Ipak, postoje neki znakovi bolesti koji su manje očiti. Prema rečima stručnjaka, upozoravajući znak kardiovaskularne bolesti jeste bol u stopalima. Preciznije, reč je o znakovima periferne arterijske bolesti kod koje dolazi do nakupljanja masnih naslaga u arterijama, zbog čega se ograničava dotok krvi u mišićima nogu. Smatra se da je čest znak arterijske bolesti osećaj goruće boli u stopalima i grudima dok se odmarate.

noge

Shutterstock

 

 

Bol se najčešće oseća tokom noći kada spavate. Takođe, karakteristične su rane na stopalima i prstima koje ne zaceljuju, kao i osećaj da vam je koža hladna na dodir. Prvi znakovi mogu biti i bol, grčevi ili nelagoda u nogama ili pozadini koja se javlja kad ste aktivni. Još neki znakovi su stanjivanje ili izostanak rasta dlaka na nogama ili stopalima te zadebljanje, promena boje ili lomljivost noktiju. Drugi simptomi su osećaj slabosti u nogama, promena boje kože na nogama, erektilna disfunkcija kod muškaraca i smanjena snaga u mišićima nogu.

"Ako se vaši simptomi brzo razvijaju ili se iznenada pogoršaju, to bi mogao biti znak ozbiljnog problema koji zahteva hitno lečenje", objasnili su stručnjaci iz američke klinike Cleveland. Pravovremeni tretmani su ključni da bi se sprečile komplikacije poput srčanog ili moždanog udara. U ekstremnim slučajevima može doći i do amputacije noge.

noge

Shutterstock

 

 

Načini kako sprečiti pojavu periferne arterijske bolesti su redovno vežbanje, izbegavanje cigareta, zdrava ishrana, održavanje normalne kilaže i umereno konzumiranje alkohola.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading