Potrebno je: 15 kašika pšeničnog griza, 15 kašika vode, 12 kašika belog brašna, 12 kašika ulja, 1 kašičica soda bikarbone, 5 jabuka, 100 g kokosam, 50 g suvog grožđa
Za šerbet: 1 časa od 250 ml šećera, 2 čaše od 250 ml vode, 1 kesica vanil šećera
Za premazivanje: 3 kašike džema po izboru
Priprema:
Jabuke oljuštite i narendajte na krupno rende, pa ostavite da malo odstoje dok pripremate testo.
U duboki sud stavite vodu, a zatim griz i mešajte da se sjedine.
Dodajte ulje i brašno, pa opet mešajte da se dobije homogena smesa.
Na kraj dodajte narendane jabuke, pola kesice kokosa, vanil šećer i grožđe koje ste prethodno potopili u vruću vodu.
Sve dobro promešajte i stavite u namazanu uljem tepsiju, pa ostavite da stoji jedan sat.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite kolač da se peče 30 minuta, a zatim spustite temperaturu na 150 i pecite jos 15 minuta.
Dok se kolač peče napravite šerbet tako što će te zakuvati šećer i vodu pet minuta. Ne treba da bude gust šerbet kao za baklavu.
Kada se kolač ohladi prelijte šrerbetom, pa sačekajte da ga kolač upije.
Kolač premažite džemom po izboru i isecite. Na kraj pospite sa preostalim kokosom.
Prijatno!