Recept za kvrgušu, neobično ukusnu pitu poreklom dolazi iz Krajine, severozapadnog dela Bosne. Kvrgava pita ili kvrguša kao što i sam naziv kaže dobila je ime po "kvrgama" tj. ispupčenjima koja prave komadi piletine ili bataci.
Jednostavno se spremna, a ukus je zaista neodoljiv!
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Probajte i ove recepte:
Doručak koji se sprema DOK VI SPAVATE? Samo PAR SASTOJAKA i imaćete OMILJEN OBROK svakog dana!
Avokado, PRSTOHVAT začina i malo MAGIJE: Ovako se sprema NAJUKUSNIJI GVAKAMOLE
Italijanska DELICIJA u čaši i BEZ JAJA: Neodoljiv TIRAMISU osvojiće vas na PRVI ZALOGAJ
SASTOJCI:
- 6 bataka
- 350 grama brašna
- 1 supena kašika kisele pavlake
- 1 jaje
- 1 supena kašika vegete
- ½ kafene kašike soli
- 2¼ šolje mlake vode
- 4-6 supenih kašika putera
- ½ šolje mleka
- 6 supenih kašika pavlake
- Ulje
PRIPREMA:
Uključite rernu na 250C. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsijune morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi morla biti vrela kad sipate smesu u nju da se ne bi lepila.
Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i 2 supene kašike ulja.
Pomešajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i mešajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.
Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne, i sipajte u nju testo. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smesu. Na vrh poređajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz činije u kojoj ste čuvali piletinu.
Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomerno peče i po vrhu i dnu. Često je proveravajte da ne bi zagorela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.
Snizite temperaturu na 200C i pecite dodatnih 20 do 25 min.
Kvrguša je gotova kad su krajevi malčice hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će delovi koji su ispod piletine biti mekši.
Izvadite kvrgušu iz rerne, i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min.
Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min.
Pre serviranja je premažite pavlakom.