Recept za kvrgušu, neobično ukusnu pitu poreklom dolazi iz Krajine, severozapadnog dela Bosne. Kvrgava pita ili kvrguša kao što i sam naziv kaže dobila je ime po "kvrgama" tj. ispupčenjima koja prave komadi piletine ili bataci.
Jednostavno se spremna, a ukus je zaista neodoljiv!
Probajte i ove recepte:
Doručak koji se sprema DOK VI SPAVATE? Samo PAR SASTOJAKA i imaćete OMILJEN OBROK svakog dana!
Avokado, PRSTOHVAT začina i malo MAGIJE: Ovako se sprema NAJUKUSNIJI GVAKAMOLE
Italijanska DELICIJA u čaši i BEZ JAJA: Neodoljiv TIRAMISU osvojiće vas na PRVI ZALOGAJ
SASTOJCI:
- 6 bataka
- 350 grama brašna
- 1 supena kašika kisele pavlake
- 1 jaje
- 1 supena kašika vegete
- ½ kafene kašike soli
- 2¼ šolje mlake vode
- 4-6 supenih kašika putera
- ½ šolje mleka
- 6 supenih kašika pavlake
- Ulje
PRIPREMA:
Uključite rernu na 250C. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsijune morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi morla biti vrela kad sipate smesu u nju da se ne bi lepila.
Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i 2 supene kašike ulja.
Pomešajte brašno, pavlaku, jaje so i vodu i mešajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.
Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne, i sipajte u nju testo. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smesu. Na vrh poređajte piletinu i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz činije u kojoj ste čuvali piletinu.
Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-25 minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomerno peče i po vrhu i dnu. Često je proveravajte da ne bi zagorela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.
Snizite temperaturu na 200C i pecite dodatnih 20 do 25 min.
Kvrguša je gotova kad su krajevi malčice hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će delovi koji su ispod piletine biti mekši.
Izvadite kvrgušu iz rerne, i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min.
Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min.
Pre serviranja je premažite pavlakom.