Britanci su imali nameru da "ENGLESKI DORUČAK" postane nacionalno jelo, ali je ideja otišla mnogo više od granica Velike Britanije.
Ovaj doručak se poslužuje od 19. veka kada je u viktorijanskom dobu doručak postao najvažniji obrok u danu.
Sastoji se od pečene pancete, kajgane (ili jaja na oko), prženog paradajza i pečuraka, tosta s maslacem, kobasica i zapečenog pasulja. U nekim varijantama poslužuje se i crni puding (nešto poput krvavica) kao i ribani prženi krompir (nešto slično restovanom krompiru).
Sastojci:
- jaja
- kobasica
- slanina
- tost
- paradajz
- pečurke pripremljene na roštilju
- pasulj
Priprema:
Zagrejati roštilj. Iseći paradajz na pola. Staviti ih na roštilj zajedno sa slaniinom i kobasicama. Držati kobasice na roštilju oko 8-10 minuta, a slaninicu i paradajz dok ne dobije boju. Okretati s vremena na vreme.
Očistiti i iseći perčurke, i staviti ih u tiganj prethodno premazan puterom. Pasulj koriste iz konzerve koji se podgreva u mikrotalasnoj dok se ne ugreje. Ubaciti dva parčeta tosta u toster. Prerezati dijagonalno prilikom serviranja.
Ispeći dva jaja. Sve to servirati na veliki tanjir.