Pohovani hleb je oduvek prisutan na trpezama mnogih naroda, poznat pod raznim imenima i spremljen u najrazličitijim varijantama, slanim i slatkim.
Prženice se još nazivaju i moče, kvašenice, pofezne, pohovani hleb, landice, hleb u jajima…
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Sastojci:
- stari (bajat) hleb
- jaja
- malo mleka
- so
- ulje za prženje
Priprema:
Na našim prostorima koristi se stari, prosušeni hleb isečen na kriške, umočen u jaja umućena sa malo soli, uz dodatak mleka ili vode, pa ispržen na masti, ulju, ili puteru.
Komadi hleba pre prženja mogu se samo ovlaš umočiti u umućena jaja, ili se dobro natopiti, pa rukom pritisnuti da se ocedi višak tečnosti…Prže se na umerenoj vatri, sa obe strane, dok ne porumene.
Slane prženice se služe najčešće sa sirom, kajmakom, pavlakom, jogurtom… Neko priprema slatke prženice, uz dodatak šećera, cimeta, meda, džema, voća…