MOČE ili POFEZNE na vašem stolu: Znate li o kakvom doručku je reč?

Izvor: Najžena Vesti 22.10.2021 08:45 0

Starinski doručak za odličan početak dana

MOČE ili POFEZNE na vašem stolu: Znate li o kakvom doručku je reč?

unsplash.com

Pohovani hleb je oduvek prisutan na trpezama mnogih naroda, poznat pod raznim imenima i spremljen u najrazličitijim varijantama, slanim i slatkim.

Prženice se još nazivaju i moče, kvašenice, pofezne, pohovani hleb, landice, hleb u jajima…

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Sastojci:

  • stari (bajat) hleb
  • jaja
  • malo mleka
  • so
  • ulje za prženje

Priprema:
Na našim prostorima koristi se stari, prosušeni hleb isečen na kriške, umočen u jaja umućena sa malo soli, uz dodatak mleka ili vode, pa ispržen na masti, ulju, ili puteru.

Komadi hleba pre prženja mogu se samo ovlaš umočiti u umućena jaja, ili se dobro natopiti, pa rukom pritisnuti da se ocedi višak tečnosti…Prže se na umerenoj vatri, sa obe strane, dok ne porumene.

Slane prženice se služe najčešće sa sirom, kajmakom, pavlakom, jogurtom… Neko priprema slatke prženice, uz dodatak šećera, cimeta, meda, džema, voća…

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
30. 03. 2025 21:55

LUDILO U PANČEVU Čukarički u 90+3. minutu do pobede i plej-of mesta

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

Komentari (0)