Ne postoji bolji sendvič od savršenog tosta sa sirom. Zaista. Hrskavost, topljeni sir, bogat i zadovoljavajući ukus svakog zalogaja... tost sa sirom je kralj sendviča. Samo mora da bude pravilno pripremljen — i nije teško!
„Ključ savršenstva je u tajmingu: da hleb postane zlatno-smeđi u trenutku kada se sir topi u savršeno kremastu masu“, kaže Megumi Takahaši iz kulinarskog tima ,,Kraft Heinz" za Real Simple. Ona preferira električnu ploču za pečenje jer može precizno da se podesi temperatura i da se pravi više sendviča odjednom. Njen trik je da ploča bude podešena na 350°F (oko 175°C) i da se sendvič peče po 2 minuta sa svake strane. Naravno, i tiganj funkcioniše.
„Ako koristite liveni tiganj, najbolje je da ga prethodno zagrejete na srednje-niskoj temperaturi, da se ravnomerno zagreje bez pregrevanja. Ne želite da vam hleb zagori pre nego što se sir istopi kako treba“, kaže Takahaši. Dobro funkcionišu i nelepljivi tiganji.
Shutterstock
Za serviranje, isecite sendvič — zbog tog spektakularnog razvlačenja sira! Možete ga seći na pravougaonike, trouglove ili, ako ste kreativni, Takahashi predlaže štapiće (savršene za decu ili kao party zalogajčiće) ili kockice, koje se mogu koristiti kao krutoni u paradajz čorbi.
Kada je reč o tostu sa sirom, mogućnosti su beskrajne.
Evo kako da ga napravite kako treba:
Kako napraviti tost sa sirom
Pripremite sastojke. Za svaki tost sa sirom biće vam potrebno:
2 kriške hleba
Najmanje 1 kašika putera
2 do 4 kriške sira (u zavisnosti od toga koliko volite da bude kremasto)
Koji sir koristiti? Američki, čedar, švajcarski, muenster ili gauda su odlični — slobodno kombinujte više vrsta. Sve dok sir nije ni previše tvrd ni previše mekan, biće dobar.
Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi. Možete koristiti liveni, nerđajući čelik ili nelepljivi tiganj. Prva dva daju hrskaviju koricu. Tiganj bi trebalo da bude dovoljno velik da stanu obe kriške hleba.
Istopite puter u tiganju. Stavite hleb u puter da se lepo obloži i ostavite da se tostira 1–2 minuta. Ako hleb upije sav puter, dodajte još jedan komadić ili malo maslinovog ulja.
Okrenite hleb i stavite sir na svaku krišku. Ako više volite rendani sir (brže se topi), podelite 1/2 šolje rendanog sira između dve kriške.
Pustite da se sve peče još 2 minuta, zatim spojite kriške u sendvič, pecite još 1 minut, okrenite, pa poslužite.
Saveti za varijacije i zabavne dodatke
Koristite posebne vrste hleba, poput hleba sa cimetom i grožđicama ili čak vafle umesto običnog hleba.
Dodajte slatke, ljute ili slane dodatke: džem, pesto, ljuti med, senf ili omiljeni sos premažite na hleb pre sira.
Shutterstock
Ako pravite veću količinu sendviča, otopite puter i premažite hleb četkicom kako biste ubrzali proces.
Neki vole da umesto putera spolja namažu majonez, koji daje posebno hrskavu koricu pri pečenju.
Bonus video:
Možda vas zanima…