Vreme je toplih jesenjih napitaka koji će vam popraviti tmurne i prohladne dane, pa ako ste ljubitelji finih kestena, kesten late je idealan za vas. Priprema je vrlo jednostavna, a ovaj recept je dovoljan za četiri do pet ljudi pa možete uživati u ukusima jeseni.
Sastojci:
Trebaće vam litar bademovog, sojinog ili drugog biljnog mleka, 200 grama kuvanog i oguljenog kestenja ili nezaslađenog kesten-pirea, 3-4 kašika sirovog smeđeg šećera (ili nekog drugog prirodnog zaslađivača), dve kašičice cimeta ili đumbira u prahu, malo kakaa ili narendane tamne čokolade za posipanje.
Priprema:
Prvo kuvano kestenje ili kesten-pire narežite na manje komade. Stavite ih u manji lonac, ulijte biljno mleko, dodajte zaslađivač i cimet pa zagrejavajte na srednjoj vatri uz često mešanje. Zagrejte gotovo do vrenja pa smanjite vatru i kuvajte još pet minuta. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom tako da dobijete gladak penasti napitak. Ulijte u šoljice ili vatrostalne čaše pa pospite s malo kakaa ili narendane tamne čokolade. Napitak možete smiksati i u blenderu, ali u tom slučaju bolje je da najpre smiksate sve sastojke pa mešavinu ulijete u manji lonac i zagrejete.