Za uspešnu pripremu jela, treba znati određene kulinarske trikove koji pomažu da jelo uspe i bude ukusnije. Da bi pirinač bio savršen, a ne slepljen i tvrd ili gnjecav, primenite trik poznate kuvarice sa Instagrama Jelene Kocmanović.
Odnos vode i pirinča
Prilikom kuvanja zrna pirinča se često slepe ili se prekuvaju, a dešava se i da se zalepe za dno šerpe. Zato jelo može da bude lošijeg kvaliteta i ukusa. Za savršeno pripremljen pirinač, odnos vode i pirinča treba da bude tri prema jedan, što podrazumeva da na jednu šolju pirinča treba da sipate tri šolje vode.
Da se ne bi slepio
Veoma efikasan trik podelila je Jelena Kocmanović, autorka Instagram stranice „Naš dan svaki dan“, koja objavljuje recepte za razna jela i slatkiše. Ona je otkrila koji sastojak uvek stavi kako bi pirinač bio savršeno skuvan i da se ne bi zalepio za dno šerpe.
,,Ukoliko prilikom kuvanja pirinča dodate nekoliko kapi limunovog soka, pirinač se neće lepiti i biće rastresit’’, kaže ona. Stoga, ako vam kuvanje pirinča do sada nije uspevalo, sledeći put iskoristite Jelenin trik i budite sigurni da će dobro ispasti. Biće vazdušast i neće se zalepiti za dno šerpe.
Bonus video: