Tokom praznika mnogi uživaju u čaši crnog vina, no njegove mrlje poznate su kao jedne od najtvrdokornijih za uklanjanje. Stručnjaci objašnjavaju da je krivac prirodni spoj iz grožđa – tanini – koji omogućuju da se vino “zadrži” u tkanini. Njegova intenzivna crvena boja dolazi od hromogena, što mrlje čini posebno vidljivima.
No, postoji jednostavno rešenje koje ne zahteva skupa sredstva za čišćenje. Stručnjakinja za čišćenje Linsi Krombi, poznata kao "kraljica čišćenja", nedavno je na svom Instagram profilu otkrila dva sastojka koji mogu ukloniti mrlje od crnog vina – so i hladnu vodu.
- So i hladna voda savršeno funkcionišu ako mrlju možete natopiti na neko vreme - govori Linsi te dodaje da je važno delovati brzo kako bi rezultati bili što bolji.
Ako nemate vremena za natapanje, postoji i druga metoda - sveže mrlje od crnog vina možete ukloniti koristeći kipeću vodu. Potrebna vam je samo velika činija, cediljka i kuvalo za vodu.
Postupak je jednostavan - tkaninu s mrljom stavite preko cediljke i učvrstite je kvačicama tako da bude zategnuta. Zatim polako prelivajte kipeću vodu preko mrlje. Ova metoda može se koristiti i za mrlje od voćnih sokova.
Stručnjaci ipak upozoravaju na jednu ključnu grešku – trljanje mrlja.
- Trljanje može delimično ukloniti vino, ali istovremeno rizikujete širenje mrlje ili guranje vina dublje u tkaninu- upozoravaju iz vinske kuće "La Crema."
Bonus video: