Jaja su nezaobilazan deo pripreme mnogih jela, a jedna je od osnovnih namirnica koje možemo pronaći u frižideru. Ipak, iako im je rok trajanja obično dug, uobičajene greške mogu ga znatno skratiti. Stručnjak za skladištenje podelio je savete kako jajima produžiti rok trajanja i otkrio ključne trikove za njihovo pravilno čuvanje.
Prilikom slaganja namirnica u frižider često je primamljivo pospremiti jaja u vratima frižidera kako bi uštedeli na prostoru. Međutim, prema Adamu Oukliju, stručnjaku za skladištenje, ova uobičajena navika je daleko od idealne, piše Express.
Da li ih čuvate pogrešno?
Naime, čuvanje jaja na ovaj način može smanjiti njihov rok trajanja i povećati rizik od kontaminacije jer se temperatura na vratima frižidera stalno menja zbog učestalog otvaranja i zatvaranja.
"To stvara uslove u kojima se bakterije mogu razvijati te slabi prirodna zaštitna barijera jaja, ubrzavajući njihovo kvarenje. Osim temperaturnih oscilacija, problem je i učestalo otvaranja vrata frižidera. To može uzrokovati lagano treskanje jaja, što možda ne zvuči ozbiljno, ali s vremenom može smanjiti njihov kvalitet."
Umesto toga, stručnjak savetuje da se jaja čuvaju u dubljim, srednjim delovima frižidera. Ta mesta u frižideru održavaju stabilnu temperaturu, obično ispod 20°C, što je ključno za očuvanje svežine jaja.
Bonus video: