Smeđi ili beli pirinač? Konačno smo rešili nedoumicu, evo šta je bolje

Vesti 20.12.2023 08:37 0

Po čemu se beli i smeđi pirinač razlikuju jedan od drugog i kako te razlike utiču na naše zdravlje?

pirinač

Shutterstock

Pirinač je hiljadama godina bio glavna kulinarska namirnica u kulturama širom sveta, posebno u nekoliko azijskih zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Japan i Južnu Koreju. Ali popularnost ove žitarice je od tada postala globalna činjenicom da je ova žitarica postala stalni dom u mnogim ostavama širom Amerike i Evrope.

Tradicionalan izbor

Istorijski gledano, beli pirinač je bio tradicionalni izbor, međutim, smeđi pirinač je takođe postao uobičajen izbor, posebno zahvaljujući svojoj reputaciji da ima više zdravstvenih koristi od belog pirinča. Ali koje su nutritivne prednosti smeđeg pirinča u poređenju sa belim pirinčem?

Po čemu se beli i smeđi pirinač razlikuju jedan od drugog i kako te razlike utiču na naše zdravlje (ako uopšte)? Da li je zaista „zdravije“ zameniti beli pirinač smeđim kada naručujete hranu za poneti ili odlučujete šta ćete napraviti za večeru?

pirinač

Shutterstock

 

- Fizički, beli pirinač sadrži samo jedan deo normalne anatomije pirinčanog zrna zbog procesa rafinacije koji uklanja dva ključna dela celog zrna pirinča - objašnjava klinička dijetetičarka Kejtlin Kar.

Cela zrna, uključujući cela zrna pirinča (tj. smeđi pirinač), sastoje se od tri strukture ili sloja - mekinje, klice i endosperma. Beli pirinač se dobija uklanjanjem mekinja i klica iz smeđeg pirinča, ostavljajući skrobno jezgro, endosperm.

- Smeđi pirinač sadrži malo više vlakana od belog pirinča. 

- Smeđi pirinač sadrži više vitamina i minerala od belog pirinča.

- Smeđi pirinač nudi više biljnih jedinjenja nego beli pirinač.

pirinač

Printscreen/Youtube

 

Smeđi pirinač je takođe dobar izvor biljnih jedinjenja kao što su flavonoidi. Ovi dodatni fitonutrijenti koji se nalaze u smeđem pirinču pomažu u boljem zdravlju creva, kostiju, srca, imunog i metaboličkog zdravlja.

- Smeđi pirinač sadrži i rastvorljiva vlakna koja su korisna za održavanje creva, snižavanje nivoa holesterola i hranjenje crevnog mikrobioma - kaže Kar.

Ova prednost je deo razloga zašto je uspešan mikrobiom creva povezan sa boljim imunološkim sistemom, zdravljem creva i mozga, između ostalih impresivnih prednosti, piše Avaz.ba.

Beli pirinač

Kao što podaci pokazuju, beli pirinač se ne može sasvim nutritivno uporediti sa smeđim pirinčem zbog nižeg sadržaja vlakana i mikronutrijenata. Niži sadržaj vlakana u belom pirinču takođe odgovara većem glikemijskom indeksu, skali koja meri koliko brzo će određena hrana podići šećer u krvi. Ovaj indeks rangira hranu na skali od nula do 100, pri čemu što je rezultat veći, to se hrana brže vari u telu i brže raste šećer u krvi.

pirinač

Shutterstock

 

Kao rafinisani ili jednostavni ugljeni hidrati, beli pirinač ima glikemijski indeks 70, dok smeđi pirinač ima glikemijski indeks 50. Zbog toga, veoma česta konzumacija belog pirinča može da nas dovede u povećan rizik od dijabetesa tipa 2, prema Pregled za 2019.

To, međutim, ne znači da beli pirinač ne može biti deo uravnotežene, zdrave ishrane – posebno ako se jede uz zdrave izvore vlakana i proteina.

Poređenje ukusa i teksture

Iskustvo u ishrani između dve žitarice je slično i obično ih je lako zameniti – međutim, postoje neke primetne razlike. Beli pirinač ima mekšu teksturu i neutralniji, blagi ukus. Smeđi pirinač, s druge strane, ima svetliju teksturu i orašasti ukus.

Beli pirinač je ukusna, tradicionalna i nostalgična hrana za udobnost za mnoge od nas, ali kada se zadubite u detalje o ishrani, ne može se poreći da smeđi pirinač ima prednost u pogledu korisnih vlakana, mikronutrijenata i biljnih jedinjenja. I dok se beli pirinač u umerenim količinama i dalje može uklopiti u zdrav, uravnotežen način života, zamena smeđim pirinčem povremeno može definitivno pružiti neke korisne prednosti.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading