Naučnici potvrđuju: Ovi sportovi doprinose dugovečnosti, nema znojenja, ni muke, a kilogrami se tope kao od šale

Vesti 11.07.2024 16:00 0

Pored pozitivnog uticaja opšteg vežbanja na mentalno i fizičko zdravlje, zdravstvene prednosti sklapanja novih prijateljstava i igranja u timu dovode do jačih društvenih odnosa

app

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Verovatno već znate da redovna fizička aktivnost može poboljšati vaše zdravlje i doprineti dužem životu, ali nova istraživanja pokazuju da su reket sportovi najbolji za produženje života.

Rezultati istraživanja iz 2018. i 2022. godine pokazali su da su učesnici koji su se često bavili sportovima sa reketom (tenis, badminton i piklbol) imali duži životni vek od onih koji su učestvovali u drugim aktivnostima kao što su trčanje, vožnja bicikla i plivanje. Ali zašto sportovi sa reketom promovišu duži život više od drugih oblika vežbanja? 

Pokreću celo telo

Bavljenje sportovima sa reketom aktivira mišiće celog tela tako da možete da izvodite više istovremenih radnji kao što su sprint i iskorak da biste udarili loptu. „Ovi sportovi angažuju više mišićnih grupa, promovišući ukupnu mišićnu snagu, fleksibilnost i koordinaciju“, rekao je lični trener Endrju Vajt za The Everygirl. „Sprint, iskorak i šutiranje lopte takođe poboljšavaju stabilnost i agilnost. Džoel Totoro, direktor sportske nauke u Thorne-u, dodao je da su ovi pokreti takođe odličan način za jačanje gornjeg dela tela i nogu, kao i za poboljšanje ravnoteže, refleksa i opšte pokretljivosti.

noge

Shutterstock

 

Dr. Valter Longo, direktor Instituta za dugovečnost na Univerzitetu Južne Kalifornije, podelio je na zvaničnom sajtu Plavih zona da je najvažniji faktor fizičkog zdravlja naporan rad svih delova tela (do ubrzanog disanja ili znojenja) pet do 10 sati nedeljno. Studije pokazuju da višekomponentni trening poboljšava ukupnu fizičku funkciju, snagu mišića, brzinu hodanja i aerobni kapacitet i da je efikasan način za sprečavanje padova i nepovoljnih stanja kako starite, što sve ukazuje na zdraviji i duži život.

Ne zahtevaju napor 

Vajt je rekao da sportovi sa reketom zahtevaju relativno mali napor, što ih čini pogodnim za sve uzraste i smanjuje rizik od povreda, a istovremeno pruža snažan trening. Za razliku od intenzivnih vežbi sa velikim uticajem, vežbe sa malim uticajem vam omogućavaju da se više fokusirate na formu i ne istrošite zglobove. Na osnovu dokaza iz studije iz 2020. godine, kontinuirana umerena aktivnost održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i produžava životni vek. Studija JAMA Network Open iz 2022. godine pokazala je slične rezultate: pojedinci koji su prijavili veoma visok nivo učešća u aktivnostima većeg intenziteta (tj. trčanje, plivanje i aerobik) imali su nešto veći rizik od smrtnosti u poređenju sa onima koji su prijavili umerenije nivoe. 

Pružaju mentalnu stimulaciju 

Sportovi sa reketom su odlični za fizičko i mentalno zdravlje. „Strateška priroda reket sporta izaziva mozak, poboljšavajući neuronske veze koje pomažu u održavanju kognitivne funkcije dok starite“, rekao je Vajt. „Konkurencija takođe može poboljšati mentalno zdravlje i raspoloženje. Studija JAMA Netvork Open iz 2022. godine primetila je da sportovi sa reketom takođe zahtevaju koordinaciju ruku i očiju, što može dodatno poboljšati fizičko funkcionisanje. Pokazalo se da mentalna stimulacija i redovno vežbanje (oba su sportovi sa reketom) poboljšavaju kognitivno zdravlje, čuvaju mentalnu oštrinu i doprinose dugovečnosti. 

Uključuju društvenu interakciju 

Ne možete sami da igrate reket sportove (neko mora da vrati lopticu), a oni se obično održavaju kao društvena okupljanja, što ima svoje prednosti. Istraživači iz studije Mayo Clinic Proceedings iz 2018. zaključili su da su sportovi koji uključuju više društvenih interakcija povezani sa najboljom dugovječnošću. Druge studije su pokazale da jaka društvena veza dovodi do 50 posto veće šanse za dugovečnost. Pored toga, postojanje jake, pozitivne društvene zajednice jedan je od temelja Plavih zona u kojima žive najdugovečniji ljudi.

Bračni par

Shutterstock

 

„Sportovi sa reketom su često povezani sa dugovječnošću u poređenju sa drugim sportovima kao što su trčanje ili kontaktni sportovi zbog socijalno-emocionalnih koristi“, složio se Totoro. „Pored pozitivnog uticaja opšteg vežbanja na mentalno i fizičko zdravlje, zdravstvene prednosti sklapanja novih prijateljstava i igranja u timu dovode do jačih društvenih odnosa, za koje se pokazalo da pozitivno utiču na opšte zdravlje i dobrobit.

Kako možete isprobati sportove sa reketom? 

Reket sportovi služe kao način da se psihički i fizički izazovete, ali i da se družite sa drugima. Zahvaljujući popularnosti piklbola i ponovnom pojavljivanju tenisa, ne nedostaje mogućnosti da se okušate u sportovima sa reketom. Niste sigurni odakle da počnete? Vajt je dao neke savete. 

Izaberite pravu vrstu sporta sa reketom za vas 

Počnite sa sportom reketa koji najbolje odgovara vašim interesovanjima i nivou kondicije. Dok su badminton i piklbol pristupačniji početnicima, tenis je zahtevniji i naporniji trening

Počnite polako 

Uronite u sport tako što ćete udarati odgovarajuću loptu o zid ili igrati mini-igre za vežbanje da biste izgradili svoje veštine pre nego što učestvujete u punim utakmicama. I obavezno napravite odgovarajuće zagrevanje. 

Potražite pomoć od stručnjaka ili se pridružite klubu 

Razmislite o traženju časova u vašem lokalnom klubu. Oni mogu da vam pruže osnovne veštine i pravila igre, čineći iskustvo prijatnijim i efikasnijim 

Pronađite partnera ili grupu za igru 

Bilo da igrate piklbol, tenis ili badminton, potreban vam je partner za igru. Odvedite svoje prijatelje ili partnera u lokalni klub gde možete pronaći igrače na svom nivou veštine.  

Investirajte u pravu opremu 

Ako ste novi u sportu, možda nećete želeti da se bavite njime dok ne budete sigurni da možete da ga se pridržavate. Pronađite prodavnicu sportske opreme koja nudi iznajmljivanje ili prodaju opreme za početnike. Ako ste iskusan igrač ili znate da ćete se toga držati, možda bi bilo vredno uložiti u opremu. Nosite udobnu, prozračnu odeću i odgovarajuću obuću da biste sprečili povrede

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading