Pakao za organizam: Istraživanje otkrilo da ova grupa hrane može da izazove ogroman rizik po naše zdravlje, posledice su katastrofalne

Vesti 04.07.2024 16:03 0

Devedesetih godina su prikupljeni podaci od preko 540.000 ljudi

žena

Shutterstock

Kada su u pitanju odluke o tome koje namirnice treba da konzumiramo u većoj meri, a koje obroke treba da izbegavamo po svaku cenu, postoji mnoštvo „stručnjaka“ sa kojima treba da konsultujemo.

Razlikovanje činjenica od laži ponekad deluje kao nemoguća misija kada je u pitanju hrana koja će nam pomoći.

Međutim, jedan glas koji bi trebalo da poslušamo jeste glas američkog Nacionalnog instituta za rak, koji je nedavno sproveo istraživanje koje je otkrilo da jedna određena grupa hrane – poznata kao UPH – doprinosi velikom broju preranih smrti.

Šta su UPH?

UPH je termin koji se koristi za opisivanje ultra prerađene hrane - namirnica koji su industrijski formirane i koje se dobijaju od organske hrane.

hrana

Shutterstock

 

Oni obično imaju jedan ili više sastojaka koje biste teško pronašli u prosečnoj kuhinji i obično sadrže sintetičke supstance kao što su aditivi, konzervansi, emulgatori, zaslađivači, veštačke boje ili arome.

Iako artikli koji spadaju u ovu kategoriju mogu biti ukusni - s obzirom da se većina brze hrane smatra ultra obrađenim - i često ima dug vek trajanja, za njih se kaže da su štetni po naše zdravlje.

Koje su opasnosti?

Prema novoj studiji koju je sproveo Nacionalni institut za rak, odrasli starosti između 50 i 71 godine koji redovno konzumiraju UPH imaju 10 posto veće šanse da umru tokom prosečnog perioda praćenja od 23 godine u poređenju sa onima sa zdravijom ishranom.

Devedesetih godina su prikupljeni  podaci od preko 540.000 ljudi, ali je od tada preminulo više od polovine učesnika, prenosi Tyla.

Velika konzumacija ovih obroka (npr. kupovni hleb, gazirana pića, žitarice i instant supe) je povezana sa „skromnim porastom smrti od bilo kog uzroka i od smrti povezanih posebno sa srčanim oboljenjima ili dijabetes'.

Dijabetes

Shutterstock

 

„Rezultati naše studije pokazuju da ultra-obrađeni unos hrane negativno utiče na zdravlje i dugovečnost“, rekla je predstavnica NCI-ja Erikka Loftfild, dodajući da studija, nije utvrdila povezanost sa smrtnim slučajevima od raka.

„Visoko preraženo meso i bezalkoholna pića su bili nekoliko podgrupa ultra-prerađene hrane koja je u najvećoj meri povezana sa rizikom od smrtnosti.

Šta to znači za nas?

S obzirom na to da je studija takođe otkrila da ljudi koji su konzumirali više ultra-obrađene hrane takođe imaju veći indeks telesne mase, profesorka Londonske škole higijene i tropske medicine Rouzi Grin kaže da je istraživanje bilo revolucionarno.

Ona je objasnila: „Autori su objasnili mnoge potencijalne opasnosti, uključujući opštu zdravstvenu ishranu, koja nije uvek prilagođena u drugim studijama.

„Otkrili su da je UPH povezana sa povećanim rizikom od smrti. Međutim, ishrana učesnika je merena pre 30 godina i zato je teško reći kako su se prehrambene navike mogle promeniti od tada do sada.“

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading