Mršave žene podmazuju pupak: Bizaran trend potpuno zaludeo mreže, doktori sada objašnjavaju u čemu je stvar

Vesti 21.05.2024 16:09 0

Jedan od razloga zašto zagovornici podmazivanja pupka proglašavaju „čudotvornom terapijom“ je taj što kažu da pupak ima preko 70.000 vena koje prolaze po celom telu

šećer

Shutterstock

Podmazivanje pupka uljem, posebno ricinusovim uljem, već neko vreme je popularan trend na TikTok-u, a mnogi zagovornici tvrde da pomaže u gubitku težine, oslobađanju od stresa, pa čak i prevenciji raka. Potrebno je da samo nekoliko kapi ulja umasirate u pupak i područje oko njega.

Iako nije ništa novo, već ajurvedska praksa, trend podmazivanja pupka (#naveloiling) prikupio je više od 11,5 miliona pregleda. Kako je trend rastao u popularnosti, rasle su i upitne tvrdnje o njegovim zdravstvenim prednostima, a mnogi korisnici društvenih medija sugerišu da može da leči sve, od bruhova i cista do mioma i endometrioze. Neki su čak tvrdili da može podstaći gubitak težine i ublažiti stres.

telo

Shutterstock

 

Ali šta kažu stručnjaci?

Zdravstvene prednosti podmazivanja pupka su preuveličane

„Sugerisanje da ulje može da izleči ova stanja je neodgovorno i štetno za ljude koji pate od ovih stanja jer ne postoje naučni dokazi koji bi sugerisali da može“, rekla je za Healthline dr. Sara Dženkins, lekar opšte prakse i stručnjak za žensko zdravlje. Ona je dodala da se mnoge tvrdnje o podmazivanju pupka fokusiraju na zdravstvene probleme koji su veoma složeni i zahtevaju naučno dokazane intervencije.

Jedan od razloga zašto zagovornici podmazivanja pupka proglašavaju „čudotvornom terapijom“ je taj što kažu da pupak ima preko 70.000 vena koje prolaze po celom telu. Međutim, dr Gabriela Mekuli je rekla da to jednostavno nije istina.

„Pupak je u suštini ožiljak koji ostaje nakon što je pupčana vrpca – koja je obezbeđivala kiseonik i hranljive materije fetusu – presečena“, objasnila je ona. „Sadrži krvne sudove, a pupčana vrpca se obično sastoji od jedne vene i dve arterije. Međutim, ovo nije ekvivalentno tvrdnjama o 70.000 vena”.

Može li podmazivanje pupka pomoći u gubitku težine?

Za podmazivanje pupka, pristalice trenda su najviše koristile ricinusovo ulje i tvrde da im je ono poboljšalo varenje i san i smanjilo stres. Neki su ga čak popili i osetili se i do dva kilograma lakšim. Iako je ranije poznato da se ricinusovo ulje koristi kao prirodni laksativ i da izazove trudove, ne preporučuje se upotreba ni u jednoj od ovih situacija zbog bezbednosnih razloga.

Istraživači su otkrili da se glavna masna kiselina u ricinusovom ulju, ricinoleinska kiselina, vezuje za receptore na mišićnim ćelijama u debelom crevu. Kada ga ovi receptori apsorbuju, dolazi do kontrakcije mišića i pražnjenje creva postaje lakše. Ovaj laksativni efekat je razlog zašto neki veruju da ricinusovo ulje može pomoći u gubitku težine. Međutim, stručnjaci za Daily Mail objašnjavaju da često pražnjenje creva nije istina i dugotrajan gubitak težine.

Hrana koju jedemo prolazi kroz mnoge procese pre nego što stigne do creva i postane stolica. Telo apsorbuje kalorije, masti i većinu hranljivih materija pre nego što stignu u debelo crevo. Ostaje uglavnom voda i neki minerali koji telu nisu potrebni. Deo toga telo apsorbuje u debelom crevu. Ako neko uzima ricinusovo ulje ili laksative i smrša, gubi samo vodu.

telo

Shutterstock

 

„Gubitak težine zavisi od proizvodnje i potrošnje energije“, primetila je Dženkinsova, dodajući da i kvalitet kalorija čini razliku. Ne postoje studije koje podržavaju vezu između masti na stomaku i gubitka težine, ali postoje mnoge koje podržavaju vezu između deficita kalorija i gubitka težine. A prema pregledu objavljenom u Journal of Obesity and Metabolic Sindrome 2020, kalorijski deficit je najvažniji faktor u gubitku težine.

Međutim, mnogi drugi faktori igraju ključnu ulogu, zbog čega gubitak težine zahteva individualizovane strategije za najbolje rezultate. Poput Dženkinsove, Mekuli nije bila svesna bilo kakvog direktnog mehanizma pomoću kojeg podmazivanje pupka može da podstakne gubitak težine.

„Ako je neko pod hroničnim stresom, moguće je da zbog oslobađanja hormona stresa kortizola dođe do poremećaja regulacije šećera u krvi. To može dovesti do povećanog nakupljanja masti u telu, posebno u predelu stomaka“, objasnila je Mekuli.

Može li podmazivanje pupka pomoći u smanjenju stresa?

Kao što je Mekuli objasnila, jedina oblast u kojoj se podmazivanje pupka može pokazati korisnim je mentalno zdravlje. Za neke ljude, masiranje ulja u kožu može pomoći u oslobađanju od stresa.

„Nauka podržava ideju da je smanjenje nivoa stresa važno za sveukupno zdravlje, zbog oslobađanja hormona stresa poput kortizola i adrenalina koji mogu imati štetne efekte na delove tela i nivoe hormona“, dodala je Mekuli. ,,Tako da me ne bi iznenadilo da opuštajuća aktivnost kao što je podmazivanje pupka može pomoći u smanjenju nivoa stresa kao deo holističkog pristupa blagostanju, a zauzvrat ima pozitivan efekat na opšte blagostanje." 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs OMAD dijeta - jedite šta želite i mršavite, ali koliko je to zdravo? #fypシ゚viral #fypシ #najžena #žena #omad #dijeta ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading