Zaobilazite ih u širokom luku: Hemijski spojevi u ovim namirnicama mogu biti okidači za migrenu

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 18.05.2024 08:04 0

Istraživanja su pokazala da hemijski spojevi poznati kao vazoamini, koji se nalaze u određenim namirnicama, mogu biti glavni prehrambeni pokretači migrene

pijaca

Shutterstock

Migrene su snažne, pulsirajuće glavobolje koje mogu početi iznenada i trajati satima, pa čak i danima. Hemijski spojevi prisutni u određenim namirnicama mogu suziti krvne sudove, što dovodi do pojačanog osećaja bola. Mnogobrojni faktori, uključujući menstrualni ciklus, manjak ili višak sna, stres, pa čak i određene namirnice, mogu izazvati migrenu.

Okidači migrene u hrani

Istraživanja su pokazala da hemijski spojevi poznati kao vazoamini, koji se nalaze u određenim namirnicama, mogu biti glavni prehrambeni pokretači migrene. Akademik i neurolog Vida Demarin ističe da je tiramin jedan od najčešćih vazoamina. Ovaj spoj može se naći u jogurtu, kiselom mleku, sirevima, crvenom vinu, suhomesnatim proizvodima i iznutricama.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Ostale namirnice koje izazivaju migrenu

Pored tiramina, postoje i druge namirnice koje mogu izazvati glavobolju, uključujući kofeinska pića, tamnu čokoladu i ribu. Crveni i beli luk, spanać, celer, cvekla, zelena salata, ananas, banana, avokado i šljive takođe mogu biti okidači. Hrana koja sadrži sirće, kvasac, nitrite i mononatrijum glutamat, veštački zaslađivač aspartam, tetrazin, sumporni dioksid, so i natrijum benzoat (konzervans) takođe spada u rizične namirnice.

Uticaj temperature hrane na glavobolju

Čak i temperatura hrane može uticati na pojavu glavobolje. Najbolje je konzumirati hranu koja je malo toplija i držati je na sobnoj temperaturi kako bi se smanjila mogućnost izazivanja migrene.

Hrana koja može pomoći

Sa druge strane, hrana bogata magnezijumom i vitaminom B2 može smanjiti učestalost bolnih glavobolja. Ove namirnice uključuju lisnato zeleno povrće, orašaste plodove, seme i integralne žitarice. Redovno konzumiranje ovih zdravih namirnica može pomoći u smanjenju učestalosti migrena i poboljšanju opšteg zdravlja.

Komentari (0)