Preporučili su 3 vrste: Kardiolozi otkrili koje voće jedu svakog dana da bi ojačali srce

Vesti 12.05.2024 17:56 0

Redovno konzumiranje voća i povrća povezano je sa smanjenjem rizika od bolesti.

žena

Shutterstock

Za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskualrnih bolesti, kardiolozi preporučuju da se za užinu jede bobičasto voće, jabuke ili banane.

Borovnice

"Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidanata i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za creva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska“, kaže kardiolog Džoj Gelbman.

Jabuke

Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, a svi oni su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. "Jabuke imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizika od kardiovaskularnih bolesti", objasnila je doktorka za „Prevention“.

Banane

"Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata. Ove hranljive materije, ne samo da podržavaju srce, već pomažu telu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca", naglašava doktorka.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading