Ojačajte svoj mozak: Joga sa minimalnim pokretima pruža zadivljujuće rezultate, ovo mogu svi!

Vesti 14.04.2024 09:08 0

Kognitivna joga nije nova praksa, iako nam može delovati tako...

joga

Shutterstock

U današnjem svetu punom ometanja i stalnog stresa, mentalna snaga i otpornost su važniji nego ikad. Da bi se to postiglo, drevna mudrost je kombinovana sa savremenim psihološkim uvidima kako bi se stvorila nova praksa pod nazivom „Kognitivna joga“.

Prema istaknutom istraživaču mentalnog zdravlja i profesoru Išandu Šivanandu, „kognitivna joga“ može pomoći nebrojenim ljudima u poslovima i okruženjima sa visokim stresom smanjujući anksioznost, depresiju, nesanicu i umor.

devojka

pixabay

 

Ovaj čisti prirodni pristup mentalnom blagostanju razlikuje se od joge koju većina nas poznaje i voli, jer je više fokusiran na disanje i svest, a pokret je minimalan.

Kognitivna joga nije nova praksa, iako nam može delovati tako. Njegeno poreklo može se naći u drevnoj jogijskoj mudrosti i nauci isceljenja iz Indije.

Postanak kognitivne joge

Kognitivna joga niče na bogatom tlu tradicionalne joge, milenijumima stare prakse ukorenjene u indijskoj filozofiji koja nastoji da ujedini telo, um i duh. Tradicionalni oblici joge se fokusiraju na fizičke položaje (asane), tehnike disanja (pranaiama) i meditaciju (dhiana) za promovisanje fizičkog zdravlja, mentalne jasnoće i duhovnog rasta.

Kognitivna psihologija je grana psihologije koja proučava mentalne procese kao što su učenje, pamćenje, razmišljanje i percepcija. Postigla je značajan napredak u razumevanju kako ljudski um funkcioniše i razvoju tehnika za poboljšanje kognitivnih funkcija. Istovremeno, pokazalo se da vežbe joge poboljšavaju mentalnu disciplinu i fokus. Kognitivna joga kombinuje ove dve discipline kako bi poboljšala kognitivne sposobnosti i emocionalnu regulaciju, prenosi Hola! .

Praksa kognitivne joge

Kognitivna joga obuhvata različite prakse, od kojih je svaka dizajnirana da trenira um, slično tome kako fizička vežba trenira telo. Ključne komponente uključuju meditaciju svesnosti, vežbe fokusirane pažnje, vizualizaciju i tehnike disanja.

Prednosti kognitivne joge

Kombinovanje kognitivnih vežbi sa praksama joge ima brojne prednosti. Oni koji praktikuju ovu tehniku prijavljuju poboljšanu memoriju, fokus, kreativnost i veštine rešavanja problema. Štaviše, kognitivna joga promoviše emocionalnu stabilnost, smanjuje stres i anksioznost i podstiče osećaj unutrašnjeg mira i opšteg blagostanja.

Prihvatanje kognitivne joge u svakodnevnom životu

Uključivanje kognitivne joge u vašu dnevnu rutinu zahteva minimalne promene u načinu života ili vreme. Čak i nekoliko minuta meditacije svesnosti ili fokusiranih vežbi disanja mogu napraviti značajnu razliku. Najvažnije je da budete dosledni i pažljivi u svojoj praksi, dozvoljavajući principima kognitivne joge da postanu deo vaših svakodnevnih aktivnosti i interakcija. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs OMAD dijeta - jedite šta želite i mršavite, ali koliko je to zdravo? #fypシ゚viral #fypシ #najžena #žena #omad #dijeta ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading