Spavate li previše? Odmor je važan ali ključno je napraviti balans, evo šta kažu eksperti

Vesti 27.01.2024 21:38 0

Svako ima različite potrebe i da navike spavanja treba da se menjaju tokom života

Spavanje

Shutterstock

Dobro znamo koliko nedostatak sna može biti štetan za naše mentalno i fizičko zdravlje. U opasnosti su oslabljena imunološka funkcija, loše raspoloženje i narušene kognitivne sposobnosti, kao i povećan rizik za ozbiljnije probleme kao što su bolesti srca i dijabetes. Ali istovremeno se postavlja pitanje da li je loše spavati previše?

Većina zdravih odraslih osoba treba između sedam i devet sati sna. Međutim, nekim ljudima, kao što su mladi odrasli, hronično neispavani ljudi sa određenim zdravstvenim stanjima, možda će biti potrebno više od devet, prema zajedničkoj preporuci Američke akademije za medicinu spavanja i Društva za istraživanje spavanja.

žena

Uladzislau Salikau / Panthermedia / Profimedia

 

Važno je zapamtiti da svako ima različite potrebe i da navike spavanja treba da se menjaju tokom života. Na primer, tinejdžeru ili mladoj odrasloj osobi će možda trebati devet ili više sati sna, dok će penzioneru verovatno trebati manje. Ali višak sna – koji se u istraživanjima obično definiše kao više od devet ili 10 sati – povezan je sa određenim zdravstvenim rizicima, uključujući moždani udar, gojaznost, depresiju, dijabetes, bolesti srca i demenciju. Međutim, nije jasno da li previše sna uzrokuje ova stanja ili je samo pokazatelj da nešto drugo nije u redu.

„Drugim rečima, ne znamo da li dugo spavanje izaziva probleme sa vremenom ili neki osnovni zdravstveni problem uzrokuje da neko duže spava“, kaže Džejd Vu, psiholog za spavanje. „Mislim da će ovo drugo biti istinitije, jer znamo da neka neuropsihijatrijska stanja poput depresije i neurodegenerativnih bolesti izazivaju prekomernu pospanost. Drugi stručnjaci, poput profesorke medicine spavanja sa Harvarda Suzan Redlajn, slažu se da je previše spavanja simptom, a ne uzrok nekog drugog problema: „Preovladava percepcija da je previše spavanja znak drugih zdravstvenih problema“, rekla je. 


Kada treba da brinete?

Dakle, ako redovno spavate devet ili 10 sati, da li biste trebali biti zabrinuti? Ne nužno – posebno ako se probudite osveženi. Nekim osobama jednostavno treba više sna nego drugima. Ali ako tehnički dovoljno spavate, ali se i dalje ne osećate odmorno, vredi zakazati sastanak sa svojim lekarom, rekla je neurolog i specijalista za medicinu spavanja Anita Shelgikar, direktorka stipendije za medicinu spavanja Univerziteta u Mičigenu.

spavanje

Shutterstock

 

Brojni faktori, kao što su medicinska stanja, neželjeni efekti lekova i nedijagnostikovani poremećaji spavanja, mogu dovesti do lošeg kvaliteta sna i nemirnog sna“, dodala je ona. Prema Raju Dasgupti, vanrednom profesoru kliničke medicine na Medicinskom fakultetu Keck na Univerzitetu Južne Kalifornije, ako količina sna nije problem, onda je verovatno kvalitet sna. Stanja kao što je apneja u snu mogu poremetiti san i ostaviti da se osećate umorno čak i nakon što ste proveli dosta vremena u krevetu, prenosi Naturala.hr.

„San lošeg kvaliteta znači da pojedinac ne ulazi u dublje faze sna, ili REM san, koji obnavlja mozak i telo i ostavlja vas da se osećate osveženo i podmlađeno sledećeg dana“, kaže on. „Višestruka buđenja pokazuju da je osoba samo u lakšim fazama sna veći deo noći, što rezultira lošim kvalitetom sna.

Put do kvalitetnog sna

Drugi faktori kao što su stres, loše raspoloženje, dosada i sedentarni način života takođe mogu igrati ulogu u osećaju umora uprkos optimalnoj količini sna. Nakon što vi i vaš lekar isključite potencijalne zdravstvene probleme, možda ćete želeti da eksperimentišete sa prilagođavanjem svoje rutine kako biste poboljšali kvalitet vašeg sna. Na primer, pokušajte da idete u krevet i ustajete svaki dan u isto vreme, bez obzira da li je radni dan ili vikend.

Žena

pixabay

 

„Dobijte dovoljno sunčeve svetlosti, budite fizički aktivni — ili barem smanjite duge periode sedenja — i pokušajte da isplanirate neke zabavne i društvene aktivnosti“, kaže dr Vu. „Pokušajte da date prioritet fizičkom i mentalnom zdravlju. Možete se probuditi sa više energije nakon ovih promena."

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading