Spavate s uključenim svetlom? Bolje izbegavajte, jer se nećete lepo odmoriti, a nije dobro ni za jedan važan organ

Vesti 10.12.2023 22:00 0

Bez obzira na to jeste li samo umorni ili je to vaša navika, ponekad jednostavno zaspite s uključenim svetlom. To treba izbegavati.

žena

Shutterstock

Kako navodi psiholog Šelbi Haris poželjno je da se spava u mračnoj sobi jer je to bolja opcija za zdravlje i san. Ona ističe da izloženost svetlu, naročito noću može poremetiti vaš ciklus spavanja.

Ometa ciklus spavanja

Svetlo u prostoriji može ometati različite faze sna, a sve su važne kako biste se odmorili i lakše probudili. Ranija istraživanja u „‌Sleep Medicine“‌ otkrila su da spavanje s noćnim svetlom utiče na cikluse spavanja, povećavajući prvu fazu spavanja i smanjuje fazu dubokog sna.

Smanjuje kvalitet i dužinu sna

Svetlo deluje na telo dok spavate. Interesantno je da spavanje s većom izloženošću svetlu takođe je povezano sa smanjenjem vremena spavanja, jer i dalje smanjuje takozvanu proizvodnju melatonina.

Naredni dan se osećate loše

Psiholog ističe da spavanje s uključenim svetlom može dovesti do toga da se narednog dana osećate loše, i da imate lošu koncentraciju, raspoloženje, što utiče vremenom na celokupno zdravlje.

Povećava rizik od hroničnih bolesti

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nedostatak sna je povezan s razvojem dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, depresije. U istraživanju iz 2022. godine, zdrave odrasle osobe koje su spavale uz umerenu izloženost svetlu jednu noć imale su povećan broj otkucaja srca i veću otpornost na insulin.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading