Noćni kašalj: Zašto se pogoršava kad legnete u krevet i kako da ga umirite

Vesti 30.11.2023 20:57 0

Kada je u pitanju lečenje kašlja, treba piti dovoljno tečnosti, odmarati i piti lekove ako su potrebni. Ali kašalj može stvarati probleme kada je u pitanju odmaranje, posebno noću kada postaje jači.

žena

Shutterstock

Odmaranje je jedno od najvažnijih načina kojim se telo bori protiv infekcija, ali prema jednoj anketi, polovina svih ispitanih spavala je manje od sedam sati dnevno tokom blagih ili jačih simptoma infekcije. Zašto se kašalj pogoršava noću?

Postoji niz razloga

* Jedan od razloga je gravitacija. "Kada legnete, sluz se automatski nakuplja. Kako biste se toga rešili, spavajte na povišenom jastuku. To će sprečiti nakupljanje sluzi u zadnjem delu grla", savetuje lekar Mičel Blas za „Everyday Health“.  

* Neki ljudi više kašlju noću zbog refluksa kiseline. Kada ležite, kiselina iz želuca lako može doći u disajne puteve što može izazvati kašalj. Kako biste to sprečili, ne treba da jedete dva sata pre spavanja, a izbegavajte hranu koja izaziva refluks - čokolada, kafa, začinjena i masna hrana, punomasni mlečni proizvodi i vino.

* Kašalj je noću jači i zbog suvog vazduha koji može nadražiti nos i grlo. Kako biste to izbegli, koristite ovlaživač vazduha koji će vratitu vlagu i time olakšati disanje.

med

Shutterstock

 

Kako kontrolisati noćni kašalj

* Pastile protiv kašlja mogu ublažiti suvi kašalj (onaj koji ne proizvodi sluz) i umiriti grlo. 

* Pijte dosta tečnosti tokom noći jer ona pomaže u razređivanju sluzi u grlu, dok topla tečnost, poput čajeva, deluje umirujuće.

* Dodajte med u čaj ili jednostavno pojedite kašičicu, dve meda kako biste smanjili kašalj.

* Lekovi protiv kašlja obično sadrže antihistaminik zbog kojeg ćete se osećati pospano. Oni takođe isušuju nos i pomažu u zaustavljanju kašlja. Ali neki lekovi s antihistaminikom mogu izazvati nuspojave za osobe starije od 65 godina, kao što su suva usta, zbunjenost, zadržavanje mokraće.

Kada posetiti lekara

Ako kašalj potraje duže od nedelju dana, treba da odete kod lekara. Prema američkoj klinici „Mejo“, dugotrajni (hroničan) kašalj mogao bi biti rezultat drugih zdravstvenih stanja, kao što su alergije, refluksna bolest, astma, opstruktivna bolest pluća ili hronični sinusitis. Hronični bronhitis takođe bi mogao biti uzrok, pa potražite pomoć lekara ukoliko vaš kašalj ne prestane. 

 

 

 

Komentari (0)
Loading