Istraživači Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt i Alabama u Birmingemu proučavali su 213 osoba u dobu od 50 do 75 godina. Ocenjivani su dok su jeli normalnu hranu, a potom su držali dijetu s malim unosom soli jednu nedelju i dijetu s velikim unosom soli još jednu nedelju.
Isto kao kad piju lekove
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
"U poređenju s uobičajenom ishranom, dijeta s malim unosom soli snizila je donji krvni pritisak za 6 podeoka, što je isti učinak kao kada se piju lekovi", rekao je profesor medicine Dipak Gupta za „Fox News Digital“.
Učesnici studije smanjili su unos soli za jednu kašičicu dnevno, što je oko 2.300 miligrama natrijuma.
"Nismo znali mogu li ljudi koji uzimaju lekove za pritisak još više da ga snize smanjenjem unosa natrijuma. Ovo naglašava važnost smanjenja unosa soli hranom kako bi se pomoglo u kontroli krvnog pritiska čak i među osobama koje uzimaju lekove za hipertenziju", dodao je profesor.

Shutterstock
Dnevni unos oko 1.500 miligrama
Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje da odrasli ne unose više od 1500 miligrama natrijuma dnevno. Hipertenzija je vodeći uzrok smrti u celom svetu jer pogađa više od milijardu ljudi, prema podacima Svetske organizacije za srce.
"Visok krvni pritisak može dovesti do srčanog i moždanog udara jer dodatno opterećuje arterije. Utiče na sposobnost srca da pravilno radi i pumpa krv. Poznat je i kao tihi ubica", poručila je dr Norina Alen.
Bonus video: