Doktori tvrde: Smanjivanje unosa soli za kašičicu dnevno, sniziće visok pritisak isto kao lek!

Vesti 29.11.2023 16:08 0

Nova studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja sugeriše da bi smanjenje unosa soli za jednu kašičicu dnevno moglo imati isti učinak kao lekovi.

ručak

Shutterstock

Istraživači Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt i Alabama u Birmingemu proučavali su 213 osoba u dobu od 50 do 75 godina. Ocenjivani su dok su jeli normalnu hranu, a potom su držali dijetu s malim unosom soli jednu nedelju i dijetu s velikim unosom soli još jednu nedelju.

Isto kao kad piju lekove

"U poređenju s uobičajenom ishranom, dijeta s malim unosom soli snizila je donji krvni pritisak za 6 podeoka, što je isti učinak kao kada se piju lekovi", rekao je profesor medicine Dipak Gupta za „Fox News Digital“.

Učesnici studije smanjili su unos soli za jednu kašičicu dnevno, što je oko 2.300 miligrama natrijuma.

"Nismo znali mogu li ljudi koji uzimaju lekove za pritisak još više da ga snize smanjenjem unosa natrijuma. Ovo naglašava važnost smanjenja unosa soli hranom kako bi se pomoglo u kontroli krvnog pritiska čak i među osobama koje uzimaju lekove za hipertenziju", dodao je profesor.

Pritisak

Shutterstock

 

Dnevni unos oko 1.500 miligrama

Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje da odrasli ne unose više od 1500 miligrama natrijuma dnevno. Hipertenzija je vodeći uzrok smrti u celom svetu jer pogađa više od milijardu ljudi, prema podacima Svetske organizacije za srce.

"Visok krvni pritisak može dovesti do srčanog i moždanog udara jer dodatno opterećuje arterije. Utiče na sposobnost srca da pravilno radi i pumpa krv. Poznat je i kao tihi ubica", poručila je dr Norina Alen.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading