ISPRAVKA: Narod Hunza nije "imun na rak", niti semenke kajsija "ubijaju tumore"

Vesti 30.11.2023 08:10 0

Ovaj tekst je ispravljen.

hunza

Shutterstock

NajŽena.rs je 30.11.2023. godine objavljen tekst o narodu Hunza, u kojem se tvrdilo da su to ljudi koji su potpuno zdravi i to tokom celog veoma dugog života, te da život od 120 godina duguju karakterističnoj ishrani, odnosno jednoj namirnici - kajsijama - koje su, kako se pogrešno tvrdilo u tekstu "razlog zašto oni ne pate od tumora".

Tvrdilo se i da "žene Hunza naroda rađaju i sa 65 godina".

 

Ovo nije tačno, kao ni da narod Hunza "nikad nije čuo za rak, ni za druge bolesti", kako se tvrdilo u tekstu. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, u kojoj se objašnjava prava istina o ovoj temi.

Tamo je objašnjeno da narod Hunza nije imun na bolesti, niti je "najzdraviji na svetu", te da je naučna ekspedicija otkrila da je narod Hunza pothranjen, i da pati od raznih bolesti, uključujući i rak.

Takođe, i prvobitnom članku je bila objavljena i tvrdnja da semenke kajsije "sadrže vitamin B-17", i da je ovaj "vitamin" poznat u borbi "protiv raka".

 

Analiza portala Raskrinkavanje.rs pokazala je ranije da "vitamin b17" ne postoji, te da je zapravo reč o hemijskom jedinjenju amigdalin koje se može pronaći u semenkama kajsije, jabuke, šljive i drugog voća, ali ni amigdalin, niti njegov derivat laetril, nisu lek protiv raka, dok njihova prekomerna konzumacija može dovesti do brojnih kontraefekata, pa čak i do trovanja.

Naslov u ovom tekstu, kao i netačni navodi, ispravljeni su posle sagledavanja analize portala Raskrinkavanje.ba.

Takođe, pokazano je da tvrdnje da "semenke kajsije ubijaju kancergene ćelije" nemaju potporu u nauci, odnosno da je reč o dezinformaciji.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading