Naučnici upozoravaju: Izbegavajte ove orašaste plodove, poseban rizik za decu i trudnice

Slobodanka Ćorić Vesti 29.11.2023 13:55 0

Radijum se skladišti u telu kao i kalcijum, posebno u zubima i kostima, što može predstavljati rizik za razvoj dečjeg organizma

Naučnici upozoravaju: Izbegavajte ove orašaste plodove, poseban rizik za decu i trudnice

Shutterstock

Nemačka kancelarija za zaštitu od zračenja (BfS) izdala je upozorenje u vezi sa konzumacijom određene vrste grickalice - brazilskog oraha. Prema poslednjim najavama BfS-a, deca, trudnice i dojilje treba da izbegavaju konzumiranje ovih orašastih plodova.

Prema izveštajima nemačkih medija, brazilski orasi mogu biti kontaminirani radioaktivnim materijalima, posebno radijumom, što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje. Važno je napomenuti da se ovo upozorenje ne odnosi na druge vrste orašastih plodova, posebno one domaće proizvodnje.

Poreklom iz Južne Amerike, stabla brazilskog oraha rastu u tropskim kišnim šumama gde zemljište prirodno sadrži visoke koncentracije radijuma, objašnjava BfS. Iako je generalno bezbedno za odrasle da konzumiraju brazilske orahe u umerenim količinama, BfS naglašava da ista količina može dovesti do znatno veće doze zračenja kod dece.

 Radijum se skladišti u telu kao i kalcijum, posebno u zubima i kostima, što može predstavljati rizik za razvoj dečjeg organizma. Nerođena deca i odojčad mogu da apsorbuju radioaktivni materijal kroz placentu i majčino mleko.

Brazilski orah Prema BfS-u, odrasla osoba u Nemačkoj normalno apsorbuje godišnju dozu zračenja od oko 300 mikrosiverta kroz hranu. Međutim, konzumacija čak i malih količina brazilskog oraha može značajno povećati tu vrednost, piše Slobodna Dalmacija. Na primer, osoba koja u proseku konzumira dva brazilska oraha godišnje može da dobije dodatnu dozu zračenja od oko 160 mikrosiverta, upozorava BfS.
 

Komentari (0)
Loading