Saveti koji vam mogu spasiti život: Ovo su rani simptomi raka koje mnogi ignorišu

Slobodanka Ćorić Vesti 29.11.2023 10:00 0

Važno je ne zanemariti neobične, nove i neobjašnjive simptome. Iako ih mogu izazvati i manje opasne bolesti, ako potraju, vredi proveriti stanje kod lekara

Saveti koji vam mogu spasiti život: Ovo su rani simptomi raka koje mnogi ignorišu

Shutterstock

Veliki broj ljudi ignoriše rane znake raka, žali se na njih neprofesionalcima i odlazi kod lekara tek kada stvar postane veoma ozbiljna.  Prepoznajte prve znake i na vreme zatražite pomoć, jer onkolozi izražavaju zabrinutost da bi zbog manjeg broja preventivnih i redovnih pregleda zbog pandemije broj obolelih od raka mogao značajno da poraste.

Važno je ne zanemariti neobične, nove i neobjašnjive simptome. Iako ih mogu izazvati i manje opasne bolesti, ako potraju, vredi proveriti stanje kod lekara.


Poteškoće sa disanjem i problemi sa gutanjem

Jedan od prvih znakova raka pluća, kojih se pacijenti kasnije sećaju, je gubitak daha. Rak štitaste žlezde takođe može izazvati probleme sa disanjem ako kvržica ili tumor pritisne traheju. Svi problemi sa disanjem koji traju razlog su da se obratite lekaru.

Problemi sa gutanjem su povezani sa rakom jednjaka i larinksa, a ponekad je i znak raka pluća. Promuklost, slabiji glas ili osećaj da vam nešto pritiska grlo mogu biti rani znak raka štitne žlezde. Na isto može ukazivati i osećaj da se nešto zaglavilo u dušniku.

Česta groznica i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, karcinoma krvnih zrnaca koji počinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž proizvodi abnormalne bele ćelije, tako da telo više ne može da se bori protiv infekcija. Lekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent požali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vreme.

Koliko god benigno zvučalo, bolovi u stomaku su nekima spasili život jer su ih lekari na vreme poslali na ultrazvuk i otkrili da imaju tumor jetre. Grčevi u stomaku ili česti stomačni problemi takođe mogu ukazivati na rak creva. Mnogi pacijenti sa rakom creva su rekli da su njihovi lekari prvo pomislili da imaju čir.


Slabost i umor

„Stalno sam morao da sednem, a jedno veče sam bio previše umoran da bih se vozio kući“, uobičajen je opis stanja pacijenata obolelih od leukemije. Opšta slabost i umor su simptomi različitih oblika tumora, pa je važno uočiti i druge simptome. U svakom slučaju, ako se osećate umorno bez očiglednog razloga, a duže spavanje ne pomaže da se zaustavi umor, obratite se lekaru.

Neobjašnjivi gubitak težine

Ako primetite da se kilogrami tope, a niste promenili način ishrane ili vežbanja, morate da se zapitate zašto se to desilo, piše Miss7. Gubitak težine može biti simptom raka debelog creva i drugih tumora digestivnog sistema. Takođe ukazuje na rak koji se proširio na jetru, jer utiče na apetit i sposobnost tela da uklanja nečistoće

Promene na noktima

Neobjašnjive promene na noktima mogu ukazivati na različite oblike tumora. Smeđa ili crna linija ili tačka ispod noktiju može ukazivati na rak kože. Novi izgled zakrivljenih noktiju (koji rastu nadole posle vrhova prstiju) može ukazivati na rak pluća.Bledi ili beli nokti mogu ukazivati na to da jetra ne radi kako bi trebalo, a ponekad ukazuje na rak jetre.


Hronična "želudačna kiselina" i osećaj sitosti nakon malog obroka

Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem delu stomaka koji podseća na žgaravicu. Još gore nakon jela. Zbunjujuće je to što simptom nestaje nakon uzimanja lekova protiv žgaravice, što dovodi do pogrešnog zaključka da je u pitanju manji problem.

Ako imate česte napade želudačne kiseline i bolova u stomaku, kao i osećaj sitosti posle malih obroka, obratite se lekaru. Ako ste pojeli veliku picu, žgaravica je moguća reakcija želuca, ali ako se žgaravica javlja često ili imate konstantan mali bol u grudima nakon jela, idite kod lekara i tražite test za rak jednjaka. 

Problemi sa crevima

Zatvor, dijareja ili druge promene stolice mogu ukazivati na rak. Ako traje duže od nekoliko dana, a nema očiglednog razloga (nemate grip ili trovanje hranom), vreme je za brigu. Osobe koje boluju od raka debelog creva često prijavljuju da primećuju češću stolicu i osećaj da nisu u potpunosti ispraznili creva. Jedan od prvih znakova raka pankreasa je masna stolica, koja je česta, veća, bleđa i neprijatnijeg mirisa od normalne. To je znak da telo ne apsorbuje hranu normalno.
 


Simptomi raka koje žene najčešće ignorišu:

Crvene, bolne i natečene dojke

Promene na bradavicama (ljuštenje, udubljenje ili uvijanje)

Oticanje ili abnormalna težina (može ukazivati na rak jajnika)

Osećaj sitosti i gubitak apetita

Neuobičajeno obilne i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacija (može ukazivati na rak materice)

Simptomi raka koje muškarci najčešće ignorišu:

Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)

Bol i osećaj težine u donjem delu leđa, kukovima, butinama ili stomaku (jedan od znakova raka prostate je stalni bol u ovoj oblasti)

Otok ili kvržica testisa (mogući znak raka testisa, obično bezbolan)

Ljuskava ili bolna bradavica ili iscjedak (muškarci takođe mogu dobiti rak dojke)

Otežano mokrenje ili neke promene (rak prostate)

Komentari (0)
Loading