Tegoba u telu je skoro NEPRIMETNO: Postoje tri očigledna simptoma i zbog toga je rizik od srpanog udara OGROMAN

Vesti 03.05.2023 20:30 0

Saznajte koji su simptomi zgrušavanja krvi, koja može da ima i te kako opasne, čak fatalne posledice

baka

Shutterstock

 

Osobe koje su preležale koronu, a većina čovečanstva jeste, ne tako retko se nalaze u riziku od pojave povećane gustine krvi. Ovaj simptom se javlja i kad je SARS-CoV-2 odavno izašao iz tela, a stručnjaci su otkrili simptome koji upozoravaju i koji bi, makar trebalo da vas podstaknu da uradite D-dimer i proverite stanje krvi.

Znaci su posebno uočljivi kod starijih, koji su ujedno i ugroženiji kad je reč o razvoju teških posledica preležane korone.

Ruska hematološkinja Svetlana Bičkova navela je simptome koji ukazuju na gustu krv kod starijih osoba. Prema njenim rečima, to mogu da budu glavobolja i peckanje u prstima, kao i vrtoglavica. Ukoliko osetite ove znake, najbolje bi bilo da uradite D-dimer koji će pokazati da li je krv gušća nego što bi trebalo i da li postoji razlog za brigu.  

Laboranti mogu već pri uzimnji krvi da vide da li postoji problem, jer će ona mnog teže "teći" kroz iglu u špric. A zašto je veća gustina krvi opasna po zdravlje, hematološkinja objašnjava: 

- Gusta krv je opasna jer usporava protok krvi. Tako se remeti mikrocirkulacija u malim sudovima vitalnih organa, uključujući srce, mozak, bubrege i pluća. Usled povećane gustine krv može da dođe do tromboze, srčanog ili moždanog udara - kaže dr Svetlana.

Kada se obratite lekaru, propisuje se koagulogram, koji pomaže u proceni zgrušavanja krvi.

Komentari (0)
Loading