Ela godinu dana nije mogla da ode u TOALET: "Postojao je problem, iako sam pila ogromne količine vode"

Vesti 23.03.2023 10:22 0

Ženi koja čitavih godinu dana nije mogla da ode u toalet dijagnostikovano je retko stanje koje joj je „potpuno promenilo“ život.

Ela godinu dana nije mogla da ode u TOALET: "Postojao je problem, iako sam pila ogromne količine vode"

Shutterstock

Ela Adams (30)  probudila se u oktobru 2020. nesposobna da ode u toalet, bez obzira koliko je pila tečnosti.

Kreatorka sadržaja iz Londona, koja je inače bila „izuzetno zdrava“, rekla je da je „veoma zabrinuta“. Odlučila je da se odveze u bolnicu Sent Tomas u Londonu, gde su lekari bili šokirani kada su otkrili da Ela ima 600 ml urina u bešici. Ženska bešika obično može da primi do 500 ml, a muška do 700 ml. Lekari su Eli postavili kateter za hitne slučajeve u nadi da će on izbaciti malo urina iz njene bešike.

Nakon nekoliko sati čekanja Ela je uspela da vidi konsultanta koji je izvršio niz testova koji su posmatrali kako funkcioniše njen urinarni sistem. A osam meseci kasnije, Ela je otišla u urološki centar i rečeno joj je da verovatno pati od stanja poznatog kao Faulerov sindrom. Prema Univerzitetu u Centralnom Londonu (UCL), stanje, koje obično pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina, može da se javi kao rezultat operacije ili spontano. Oslabljujuća bolest ostavlja žene nesposobnim da pravilno uriniraju i imaju probleme sa zadržavanjem urina.

„Razgovarali smo o mogućnostima lečenja koje su bile minimalne – probali smo lekove, ali jednostavno nije bilo nikakve razlike“, rekla je ona.

U međuvremenu, Ela se oslanjala isključivo na samokateterizaciju, odnosno kada sami ugradite kateter kako biste uklonili urin iz bešike. Međutim, ovo je na kraju dovelo do povećanja pritiska i više nemogućnosti da se koristi kateter. U ovoj fazi, mlada žena je bila na „prelomnoj tački“ i rekla je da joj se život „potpuno promenio“.

Lekari su rekli da je njena jedina opcija bila da se podvrgne stimulaciji sakralnog nerva - koji deluje kao pejsmejker za bešiku i stimuliše mišiće, tako da oni rade normalno. Iako operacija nije izlečila ovo stanje, Ela je rekla da joj je pomogla da se vrati u normalu i svom svakodnevnom životu. „To mi je olakšalo život, posle dve godine pakla to je sve što mogu da tražim“, objasnila je ona. Ela ponekad može sama da ode u toalet, ali se i dalje oslanja na samokateterizaciju. "Zahvalna sam na razlici, osećam se bolje nego što sam bila", dodala je ona.


Koji su simptomi Faulerovog sindroma?

Ozbiljnost simptoma varira od osobe do osobe. Prema "Bladder Health UK", neke žene doživljavaju potpunu retenciju dok druge imaju poteškoća sa mokrenjem sa preostalom količinom u bešici. Česte urinarne infekcije mogu da budu problem za žene koje pate od Faulerovog sindroma zbog toga što se bešika ne prazni pravilno. Neke žene takođe mogu da iskuse bol u leđima i  bubrezima, zajedno sa krvlju u urinu. Grčevi bešike takođe mogu da se jave kao problem.
Žene sa Faulerovim sindromom su pod povećanim rizikom od sepse zbog infekcija od kojih pate. Takođe su izložene riziku od razvoja rezistencije na antibiotike.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading