OBOŽAVAMO kuvani KUKURUZ, a kada primenimo i OVU CAKU, PUCAĆEMO od zdravlja!

Vesti 16.07.2021 15:54 0

Sezona kukuruza uveliko traje, a znamo da većina nas baš nikako ne može da odoli ovom izvanrednom letnjem ukusu. Kukuruz je odličan po zdravlje, a ukoliko želite da iskoristite maksimalan efekat neophodnon je da učinite još nešto.

OBOŽAVAMO kuvani KUKURUZ, a kada primenimo i OVU CAKU, PUCAĆEMO od zdravlja!

Shutterstock

Kuvani kukuruz je za većinu nas nezaobilazna poslastica tokom letnjih dana, a pored toga što je ukusan prilog ili čak ceo obrok, obiluje i brojnim blagodetima po zdravlje.

Mnoge žitarice, a naročito kukuruz obiluju antioksidansima. Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza.

Kukuruz je odličan način za prevenciju Alchajmerove bolesti, a pokazao si i kao sjajan saveznik u borbi protiv viška kilograma, naravno ukoliko ne preterujete sa količinom tokom obroka. Ova popularna žitarica reguliše dijabetes i hipertenziju, ali jača i kosti.

I pored svih ovih zdravstvenih benefita, mahom svi pravimo istu grešku kada kuvamo kukuruz, a to je da skidamo svilu i bacamo je. Ipak, dokazano je da upravo ovaj deo kukuruza značajno poboljšava zdravstvene benefite. Kukuruzna svila kao prirodan diuretik podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, a ujedno i sprečava nastanak kamena u bubrezima.

Mnogo je bolje da tokom kuvanja, ne skidate svilu već je skuvate i pojedete zajedno sa kukuruzom. Ukoliko vam ne prija ukus, probajte da skuvate svilu u vodi i dobijeni napitak popijete kao čaj.

Ukoliko želite da ukus savršenog kukuruza podignete na sasvim novi nivo probajte sledeću caku. Lonac u kom će se kuvati napunite vodom do pola, a kada voda provri dodajte joj šolju mleka, puter i so. Kada se svi sastojci otope i sjedine u glatku masu, dodajte kukuruz. Smanjite vatru, pa kuvajte kukuruz dok ne bude gotov.

Umesto običnog ukusa, dobićete savršeni kukuruz koji se topi pod nepcem!

Komentari (0)
Loading