Ako ste ŽENA koja radi ovo dok JEDE, onda spadate u rizičnu grupu: Sačuvajte zdravlje i promenite ovu naviku na vreme!

Vesti 12.11.2021 22:30 0

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u svetu, zbog toga je potrebno puno ulagati u prevenciju

Ako ste ŽENA koja radi ovo dok JEDE, onda spadate u rizičnu grupu: Sačuvajte zdravlje i promenite ovu naviku na vreme!

Pexels

Svake godine 17,5 miliona ljudi u svetu prerano umre od kardiovaskularnih bolesti, a predviđa se da će do 2030. taj broj porasti na 23 miliona ljudi.

Izbor hrane ima veliki uticaj na zdravlje srca i razvoj bolesti - pržena, masna i slatka hrana su uvek povezane sa hroničnim bolestima, a nova studija otkriva da nije samo ono što jedete već i kako jedete.

Šta je otkrila nova studija?

Ove godine, rezultati studije objavljene u stručnom časopisu "Menopause", otkrili su da je kod odraslih žena navika da jedu sama u velikoj meri povezana sa povećanim rizikom od razvoja srčanih oboljenja.

Da bi sproveli studiju, naučnici sa Univerziteta u Koreji prikupili su podatke od 590 žena koje su prošle kroz menopauzu i imaju 65 godina ili više. U analizi podataka otkrili su da su žene koje su same jele više od dva obroka dnevno imale su oko 2,58 odsto veće šanse da razviju anginu, oblik bola u grudima uzrokovan smanjenim dotokom krvi u srce, za razliku od onih koje su jele obroke u društvu.

Prema Američkom udruženju za srce, angina je često povezana sa koronarnom bolešću srca.

Međutim, nije samo usamljenost ono što uzrokuje problem, objašnjavaju naučnici. Grupa žena koje su često jele bez društva manje su bile svesne značaja hranljivih materija, za razliku od onih koje jedu u društvu. Uz to, one su unosile manje kalorija i ugljenih hidrata, ali i manje vlakana, kalijuma, natrijuma od onih koji imaju društvo uz obrok.

Naravno, to ne znači da ćete razviti srčane bolesti ako većinu vremena jedete sami, ali je svakako prijatnije ali i zdravije jesti u društvu, zaključili su istraživači, prenosi "Ordinacija.hr".

Komentari (0)
Loading