Skriveni znaci se javljaju na noktima: Dobro pogledajte, doktorka Sara kaže da ovo mogu da budu simptomi dijabetesa

Vesti 01.02.2023 18:00 0

Dijabetes je stanje koje uzrokuje probleme sa nivoom šećera u krvi.

nokti

Shutterstock

U većini slučajeva, to može da izazove simptome kao što su prekomerna žeđ, potreba da se mnogo piški i umor, prema NHS.

Ali jedan stručnjak je sada tvrdi da možete da primetiti i znakove upozorenja na noktima. U razgovoru za The Sun, dr Sara Vajt, pomoćnica kliničkog direktora, iz "Bupa Health Clinics", rekla je da dijabetes može da dovede do infekcija i ranjivosti noktiju - i upozorila da oni sa ovim stanjem moraju biti na oprezu. Procenjuje se da oko 4,9 miliona ljudi u Velikoj Britaniji ima dijabetes, a 13,6 miliona je pod povećanim rizikom. Imajući to na umu, ključno je da prepoznate suptilne znakove ovog stanja.

Promene na noktima mogu biti znak loše kontrolisanog dijabetesa, a bez rane intervencije mogu biti moguće dalje zdravstvene komplikacije, upozorava dr Vajt.

Žutilo noktiju

Istraživanja pokazuju da dijabetes može da utiče na proteine u vašim noktima, zbog povećane stope procesa koji se zove glikozilacija. Dr Sara je objasnila da se pretpostavlja da je ovaj proces uzrok žutih noktiju. „Ako su vam nokti promenili boju, to može da znači da ste već neko vreme imali visok šećer u krvi ili loše kontrolisan dijabetes“, rekla je ona.


Gljivične infekcije

Gljivične infekcije noktiju su takođe česte kod onih koji imaju dijabetes, rekla je dr Vajt. To je zato što povećani nivoi glukoze mogu da izazovu postepeno oštećenje nerava i krvnih sudova. „Sa lošijim snabdevanjem krvlju i višim nivoom glukoze, verovatnije je da će gljivične infekcije zavladati. „Viši nivoi glukoze takođe znače da se svaka bakterija oko stopala može brže razviti u infekciju“,dodala  je Sara.

Tanki nokti

Neki od najdužih nerava vašeg tela idu od vašeg mozga do vaših nožnih prstiju, tako da ako imate oštećenje nerva, možda ćete imati manje osećaja u stopalima, objasnila je dr Vajt. Ovo će verovatno povećati rizik od traume stopala, jer slučajno možete da oštetite nokte na nogama. „Kada je cirkulacija krvi oko stopala smanjena, to može da dovede do toga da vaši nokti postanu tanji i veća je verovatnoća da će se pocepati ili polomiti. „Kada je nokat oštećen, skloniji je infekcijama od prljavštine ili vlage“, dodala je ona.

Debeli nokti

Pored toga što nokti mogu da dobiju ružnu boju, dr Vajt je rekla da gljivične infekcije takođe mogu da prouzrokuju da vaši nokti postanu deblji na kraju. Ovo postepeno može da se širi prema noktu, uzrokujući da postane gust i lomljiv, dodala je ona. Ako nokat dostigne ovu fazu, onda je ranjiviji i sklon da se lomi i da ošteti druge prste. „Ove promene noktiju mogu da se dese same od sebe, ili tokom pokušaja da se iseče zadebljali nokat kod utvrđenog dijabetesa – u svakom slučaju mogu da se pretvore u čir na stopalu“, dodala je ona. Dr Vajt je dodala da je kada imate dijagnozu dijabetesa, rano uočavanje znakova oštećenja nerava ili problema sa cirkulacijom ključno da biste izbegli komplikacije kao što su razvoj čireva ili infekcija, a u najgorim slučajevima i amputacija.

Komentari (0)
Loading