Nagla promena TEMERATURE povećava rizik od TROMBA: Lekari su otkrili JEDINI način da se zaštitimo i smanjimo rizik!

Vesti 24.01.2023 08:34 0

Nagle promene temerature izazivaju stanje šoka za celokupan organizam

tromb

Shutterstock

Formiranje krvnih ugrušaka je normalna pojava u telu čoveka, zapravo ovaj proces ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja. 

Korisno je za zarastanje rana,  a takođe, zaustavljaju prodor bakterija kroz ranu, na taj način omogućavaju njeno brže zarastanje.

Ono što je retko znao, to je da spoljna temeratura vrlo često igra važnu ulogu  u ovom procesu i povećati rizik. Bilo da je vruće i sunčano ili hladno i mraz, organizam se bori da unutrašnje stanje ostane isto.

- Uprkos aporima organizma da nas zaštiti od naglih temperaturnih promena, postoje mnogi zdravstveni rizici povezani sa niskim temperaturama, a posebno je zabrinjavajuće to što hladno vreme može da podstakne stvaranje štetnih krvnih ugrušaka, zato se više srčanih i moždanih udara dešava nakon zahlađenje - vrdi britanski lekar Mark Vajtli.

Nagla promena TEMERATURE povećava rizik od TROMBA: Lekari su otkrili JEDINI način da se zaštitimo i smanjimo rizik!

Shutterstock

 

 

Krvni ugrušci koji se pojavljuju u arterijama koje vode do dela srčanog mišića mogu izazvati srčani udar. A naslage nalik gelu koje blokiraju arteriju u mozgu mogu izazvati moždani udar. Ova hitna medicinska stanja mogu biti opasna po život i zahtevaju hitnu pomoć.

- Iznenadne promene temperature, recimo, kada uđemo u toplu zgradu sa centralnim grejanjem nakon što smo bili na hladnoći, mogu izazvati toplotni stres za telo. To znači da organizam mora više da radi da bi se održala konstantna temperatura. Ovaj termički stres može imati direktan uticaj na viskozitet krvi, čineći je lepljivom i verovatnije da će se zgrušati - tvrdi doktor Vajtli.

Istraživanje, objavljeno u časopisu "International Angiologi", takođe tvrdi da su niže temperature "značajno povezane“ sa dubokom venskom trombozom - zdravstveno stanje koje se javlja kada se krvni ugrušak formira u dubokoj veni.

- Kretanje takođe može pomoći jer to održava protok krvi po telu što može sprečiti zgrušavanje - tvrde lekari i podsećaju da je pravovremena medicinska pomoć od životne važnosti.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading